Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: May, 2010

Kételkedni divatos

Fotó: anarchosyn/flickr.com

Miért? Miért? Miért?

Miért kell véleményünket bunkó módon, anonimitásba rejtőzve kinyilvánítani? Nem tagadhatom, hogy nagyon zavart a múltkori hozzászólások hangneme. Uraim, egyezzünk meg! Mindenféle helyreigazítást, véleményt vagy kiborulást elfogadok, de kérem szépen ezt civilizált nyelvezettel tenni.

Serban-Miron Copot Olvasd el a teljes sztorit

Fiatal energetikai tanácsadók előadásai a marosvásárhelyi Kultúrpalotában

Szombaton, május 29-én a marosvásárhelyi Kultúrpalotában nyolc Maros megyei szakközépiskola diákcsoportja mutatta be az általuk vizsgált cégek és egyéb intézmények energiahatékonyságának növelésére vonatkozó javaslataikat. A diákok a Fókusz Öko Központ által koordinált “Iskolák a felelősségteljes energiahasználatért” (SIEU) nemzetközi környezeti nevelési program keretében energetikai tanácsadókként, cégek és más intézmények energiafogyasztásának csökkentésére vonatkozó konkrét javaslatokat fogalmaztak meg, és ezeket az esemény keretén belül bemutatták az intézményvezetőknek.

Olvasd el a teljes sztorit

Vitorláshajók hasznosíthatják a szélenergiát az óceánokon

Fotó: The U.S. Army/flickr.com

Vitorláshajókkal alakíthatnánk át a szél energiáját elektromos energiává. A szél működésével mozgatott propeller segítségével a hajó hidrogént von ki a tengervízből, és ez elektromos energia generálására használható fel.

Az ötlet Max Platzer és Nesrin Sarigul-Klijn kutatóktól, a kaliforniai Davis Egyetem munkatársaitól származik. Ezzel a módszerrel az óceánok nyújtotta hatalmas lehetőségeket lehetne kihasználni. A szélenergia ily módon történő kitermelése lényegesen hozzájárulna a globális energiaválság megoldásához. Olvasd el a teljes sztorit

A nagy felmérés: hány biciklis van Sepsiszentgyörgyön?

Annyi bizonyos, hogy jóval több, mint ahányan az esős idő ellenére végigvonultak a 60 ezer lakosú megyeszékhely utcáin május 28-án. A kerékpáros felvonulást sajnos az időjárás nem pártolta föl, így “csak” 700 biciklis indult el 17 órakor a Székely Mikó Kollégium épülete elől.

Olvasd el a teljes sztorit

“Jó zöldnek lenni?” “Igeeeeen!”

Május végén még nem verik le egymást az emberek a Szent Anna-tónál: aki a tömegturizmus kedvelt időszakait megelőzve nyugalomra vágyik, most érdemes sátoroznia a kempingben. Akkor lepődünk meg, amikor az erdőből hatalmas zsivajjal mintegy félezer gyerek ereszkedik be mellettünk.

Bakk-Dávid Tímea Olvasd el a teljes sztorit

Think Outside The Book

Fotó: laikolosse/flickr.com

Sohasem voltam az a neten szocializálódó fajta, időnként mégis belegabalyodtam a világháló nyújtotta lehetőségekbe. Anno mirceltem néha, majd lett egy hájfájv-oldalam, aztán iwiw, végül felzárkóztam a Facebook-trendhez is. Nem jól mondom – valójában praktikus okokból regisztráltam, mert így lehetett legkönnyebben fotókat cserélni másik tizenkilenc emberrel egy nyári egyetem után. De kezdem azt hinni, hogy lassan sokan, túl sokan élik virtuálisan az életüket ezen a mamutoldalon.

Rácz Tímea Olvasd el a teljes sztorit

Május 29. a tej világnapja. Vásárolj tejet a termelőtől!

A termelőtől vásárolt tejjel ellentétben a boltban kapható tej alapanyaga további feldolgozások során esik át. A dobozokon olyan kifejezések olvashatóak, mint ‘pasztőrözött’, ‘friss’, ‘ultrapasztőrözött’ vagy ‘tartós’. Kevesen tudjuk azonban, mit takarnak pontosan ezek a fogalmak. Vajon ténylegesen friss-e a boltban kapható friss tej? Egyáltalán, mi történik a tejjel, mielőtt a boltokba kerülne? A Tudatos Vásárlók Egyesülete a különböző tejfeldolgozási fokozatok jelentését tisztázza a tej világnapja alkalmából.

Olvasd el a teljes sztorit

Akarod, hogy hétvégére lezárják az autósforgalmat Sepsiszentgyörgy főterén?

Ha sepsiszentgyörgyi vagy, és érdekel, mi történik a városban, nyilváníts véleményt: egyetértesz-e azzal, hogy június 1-től szeptember 15-ig, hétvégeken lezárják a központban az autós forgalmat?

Május végéig lehet szavazni Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának honlapján. Péntek délutánig a honlap magyar verzióján 665-en voksoltak, 378-an amellett voltak, hogy hétvégéken ne közlekedjenek az autók a központban. A román nyelvű oldalon 234-en szavaztak, ebből 154 szeretné, ha lezárnák a forgalmat.

Fotó: B.D.T.

A hatlábú vörös szanitéc

Meg lehet tőlük szabadulni? – szól gyakran az első kérdés, ha megtudják, mivel foglalkozom. Mert van kicsi hangya, meg nagy hangya, fekete és piros, békésen bandukoló, szorgos, harapós és csípős, és néha kellemetlenkedő, házbanlakó fajta is. A hangyák szempontjából egyértelműbb a kép: emberek pediglen nincsenek.

Markó Bálint

Szó mi szó, létezik cipőtalpként lesújtó természeti katasztrófa és morzsa képében égből hulló manna. Ez a hangyányi igazság, ami egy ilyen hatlábú lény számára tökéletesen egybevág a normalitással. Akárcsak az is, hogy a kolóniában a dolgozók mind nőstények, és a hímek csupán nagyon rövid ideig és megtűrt státusban vesznek részt a kolónia életében. Amíg azonban a hangyák nálunk gyakran a május elsejei romantikus miccsezést elrontó állatkaként szerepelnek a közbeszédben, vagy kellemetlen albérlőként, addig Európa számos országában egyes hangyafajok nemcsak papíron, hanem ténylegesen is védettek. Sőt, az erdei vöröshangyákat, erdővédelmi jelentőségük miatt, telepítik is mesterségesen. Olvasd el a teljes sztorit

Vannak-e ufók a Hójában? – Kolozsvár legendái II.

Ha először hallunk arról, hogy a Kolozsvár melletti Hója erdőben ufókat és egyéb fura jelenségeket figyeltek meg, azt hihetnénk, a helyi sajtó dolgozott fel néhány pletykát, vagy jókedvű kirándulók történeteit. A témával azonban a ’60-es évektől kezdve foglalkoznak, és a mai napig több fórumon futnak különböző (rém)történetek erről a kedvelt kolozsvári kirándulóhelyről. Tegnap este a Transindex kutatócsoportja felkerekedett, hogy utánajárjon a helyzetnek.

Rácz Tímea

Nem vagyunk ufószakértők, és azt is tudjuk, hogy a túlvilág nem akkor mutatkozik meg, amikor mi akarjuk. Az egész éjszakát sem voltunk hajlandóak kint tölteni. Mégis belevágtunk, hátha valami történik. És történt is. Olvasd el a teljes sztorit

előző »