Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: April, 2010

Megoldja-e a “slow-food” Afrika éhezőinek problémáját?

Ruandai farmer. Fotó: jon gos/flickr.com

Nem kétséges, hogy a modern biotáplálkozás szorgalmazói tele vannak jóindulattal. Meg akarják menteni a Földet. Segíteni akarnak a helyi termelőkön. Egyszerre harcolnak a klímaváltozás és a gyerekkori elhízottság ellen. Azonban a nyugati “elit”, a tudatos fogyasztók nem fogják megoldani a szegény országokban dúló éhínséget. A divatos hozzáállás éppen az éhínség elleni harc hatékonyságát ásta alá – állítja egy, az amerikai Foreign Policy folyóiratban megjelent cikk. A TOTB eddig elsősorban a biogazdálkodás pozitívumaira fektette a hangsúlyt – lássuk az ellenpólus érveit is.

A “fenntartható” – más szóval organikus, helyi, “slow” étkezés promoválása nem megoldás a súlyosan nélkülözők szemszögéből. Napjaink élelmiszerkrízisét is rossz szemszögből próbálják megérteni; egyetlen szempontot, a globális élelmiszerárak változását veszik figyelembe. 2008 áprilisában, amikor a rizsexport költségei mindössze félév alatt háromszorosára emelkedtek, egy New York Times-ban megjelent cikk “világméretű élelmezési válságnak” nevezte a helyzetet.

Ma a nemzetközi rizsárak 40%-kal kisebbek, mint egykori legmagasabb értékük, mégsem mondhatjuk, hogy nincsenek problémák. A 2008-as drágulások előtt 850 millió ember élt krónikus alultápláltsági körülmények között, és a tavalyi gazdasági válság miatt ez a szám csak növekedett. A valódi krízisállapotot most éljük. Olvasd el a teljes sztorit

Csendes a “gura de rai”. Gyanús…

Fotó: Radu Adam/flickr.com

Mér’ kéne elviselnem? Na neee. A román fajta gyalogos messze az emberi méltóság alatt leledzik. Próbáltam türelemmel, érdeklődéssel, sőt, nosztalgiával közvetlenül visszatérni korábbi életszakaszaim aszfaltos tájába. Megpróbáltam újra dinamikus, a világ rossztevőjének – személyautónak – segítsége nélkül is boldoguló ember bőrébe bújni. De már levontam a következtetést: csúfság gyalogosnak lenni, kigúnyolnak, megkínoznak, megaláznak, elrabolják a drága idődet, nincs jogod és te vagy leginkább veszélyeknek kitéve.

Gianina Corondan

Olvasd el a teljes sztorit

Természetvédelmi terület? De kit érdekel?!

Tömegesen elkövetett természetvédelmi szabálysértésről számoltak be Iasi megyében: mintegy kétszáz egyetemista szedte válogatás nélkül a növényeket.

Olvasd el a teljes sztorit

Tavasz Háromszéken – fotópályázat

A Zöld Nap Egyesület pályázatának célja a fotósok művein keresztül felhívni a figyelmet a természet szépségeire és értékeinek megóvására.

Olvasd el a teljes sztorit

James Cameron is bemutatott Koppenhágának

Fotó: The City Project/flickr.com

Múlt héten, április 20-22. között zajlott a koppenhágai klímacsúcs alternatívája, a People’s World Conference on Climate Change Bolíviában. A találkozó egy szóban kapitalizmus-ellenesként jellemezhető. Evo Morales elnök nyersen fogalmazott: “vagy a kapitalizmus él tovább, vagy a Föld.”

Olvasd el a teljes sztorit

Miért akartam ezt az egészet

Fotó: remuz/flickr.com

Sokat gondolkoztam, töprengtem, a barátaim kifogási néha sarokba szorítottak. Mire jó ez az egész; egyesek emlékeztettek az időszakokra, amikor nem volt választásod, akarva-akaratlanul – főleg akaratlanul – a világmegváltók táborába kerültél.

Gianina Corondan

Olvasd el a teljes sztorit

Konyhaszemét és erdőirtás a Mikó-kertben

Zöld nyíl mutatja az irányt, de akár szag után is odatalálnék. Szemét szemét hátán a Mikó-kertben, de nem kell megijedni, nincs sorsára hagyva. A harmadéves földrajzosok válogatják, elemzik konyhai szemetüket, majd pantomim következik, szól a zene, szép idő van, egyetemisták mindenütt, a szokásos csókainvázió is elmaradt. Nem is olyan rossz móka ez a környezetvédelmi ünnep.

Rácz Tímea
Fotók: Sebők Botond

Lehet, hogy egyetlen ünnepnapnak sok értelme nincs, viszont az embereknek szükségük van szimbólumokra, olyan napokra, amikor kiemelt szerepet kap az élet egy-egy aspektusa. A kolozsvári földrajzos egyetemisták április 22-i performanszukban kiteregették a konyhai szemetet, négy csapatban szétválogatták azt anyaguk szerint, és százalékban felmérték, mennyi az aránya az egyes típusú hulladékoknak szeméttermelésünk egészében. Bár ők csak a szétválogatás utáni pantomim-előadást nevezték performansznak, igazából a teljes “rendezvény” annak tekinthető. Pál Zoltán tanársegéd harmadéven előadott tantárgyának keretén belül harmadszor szervezi meg a házi szemét szétválogatását és “kielemzését”, ám először nagyközönség előtt.
Olvasd el a teljes sztorit

Miért nem ünnepelem a Föld, a Környezet vagy a Fű Napját

Fotó: Ozyman/flickr.com

A naptár tele van ünnepekkel. A kicsikhez jön a Mikulás és a nyuszi. A globalizáció szerelmeseinek ott a Valentin-nap és Halloween, van sok vallási ünnep, van sok régi és új ünnep. Névnap, születésnap, keresztelő és esküvő. Ezek mellett a betegségeknek is alapítottunk ünnepnapot, az AIDS-től kezdve a rákbetegségek legtöbb típusának, a hemofíliának, a vesének. De ez nem elég, trendi ügyeknek is szentelünk egy-egy napot. Van Föld Napja, Környezet Napja, Föld Órája és egyebek. Mi meg tesszük magukat, hogy érdekel is, aztán visszatérünk a régi kerékvágásba, mintha mi se történt volna.

Csibi Magor

Nem tudom, ti hogyan viszonyultok ezekhez az ünnepekhez, de én meguntam. Meguntam, hogy mindenki érdeklődést tettet, mikor úgyse törődik senki a betegségekkel, a környezettel vagy a modern marketing találmányaival. Végülis minden ünnep csak egy ünnep marad, nem ezek az események változtatnak valamin. De mindig jó alkalmul szolgálnak képmutatásra vagy profitnövelésre.

Olvasd el a teljes sztorit

Patkó nélküli szobor, titkos alagutak – Kolozsvár legendái I.

Fotó: csaga/flickr.com

A városi legendák akkor a legizgalmasabbak, ha egy-egy adott városhoz kötődnek. A következő bejegyzésekben ilyen legendákat próbálunk összegyűjteni, elsőként néhány kolozsvári példával, ismerttel és elfeledettel egyaránt.

Rácz Tímea

Az egyik legrégebbi, a cáfolatok ellenére újra és újra felbukkanó kolozsvári legenda különféle titkos folyosókról, földalatti katakomba-rendszerekről beszél. A Szent Mihály-templomtól az óvári templomig, a Szamos alatt a Fellegvárig és hasonló alagutakról beszélnek sok éve. A város építészei többször említették már, hogy ilyenről szó sincs, mégis tartja magát a hiedelem, legutóbb például akkor került elő, amikor a belváros alatt vezető aluljárót tervezték. Olvasd el a teljes sztorit

Föld Napi programok Kolozsváron

Fotó: Horia Varlan/flickr.com

Kolozs megye Tanácsa és az Octavian Goga Megyei Könyvtár American Corner részlege környezetvédelmi programsorozatot szervez április 21-28. között a Föld Napja alkalmából. A BBTE hallgatói sem tétlenek.

Olvasd el a teljes sztorit

előző »