Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: March, 2010

Kritikus Tömeg: biciklis felvonulás Kézdivásárhelyen

Még ma benevezhetsz a második kézdivásárhelyi kerékpáros felvonulásra! Március 31-én 17 órától Kézdivásárhely polgármesteri hivatalának sportirodája és a Zöld Nap Egyesület szervezésében a biciklisek a főtéren is körbevonulnak a 30-40 percesre tervezett Critical Massen.

Olvasd el a teljes sztorit

Magányossá tesz-e egy ilyen projekt?

Fotó: Peter Heilmann/flickr.com

Amikor egy efféle projektről beszélünk, amely a másként élés lehetőségeit akarja bemutatni, nem elegendő szigorúan csak a magánéleti dolgokról beszélni. Nemcsak a személyes kényelem, vagy az alkalmazhatóság szemszögéből kell nézni, de a társas kapcsolatok szempontjából is. Nem elég az, hogy egy Caveman tisztességesen megél egy nagyvárosban; legalább normális szinten kell tartani az emberi kapcsolatokat is.

Csibi Magor

Ebből születik a kérdés: elszigetel-e a többi embertől egy ilyen kísérlet? Olvasd el a teljes sztorit

Fülbemászó: agyat vagy növényt rágcsál?

Fotó: mamboman/flickr.com

Egyik leggyakoribb rovarunk – és egyben egyik legfélelmetesebbnek tűnő is. Gyerekkori legendák és ijesztgetések témája, mindenféle rémtörténet kering róla. Mi tagadás, magam is elhittem, amivel gyerekkoromban ijesztgettek, és sohasem gondolkodtam el az igazságértékén.

Rácz Tímea

Rövid közvélemény-kutatást tartottam arról, hogy ki mit tud, mit hallott erről a valóban nem túl szemet gyönyörködtető állatkáról. Íme, néhány szemelvény a válaszokból: „Én őszintén nem hiszem, hogy bemászna a fülbe, de valami csak kell legyen benne, ha már így hívják.” „Fülbe mászik, és ott mindenféle galibát csinál.” „Gyerekkoromban azzal ijesztgettek, hogy bemászik a fülembe és megrágcsálja az agyamat.” „Bemászik a füledbe, szétrágja  a dobhártyádat, és megsüketülsz.” Olvasd el a teljes sztorit

Elsüllyedt sziget: megoldás egy diplomáciai vitára

Ketten vitáznak, s a harmadik “nyer”: India és Banglades harminc évig vitatkozott egy sziget felett, míg a klímaváltozás közbe nem szólt. A Bengáli-öbölben található szigetecske a megemelkedett tengerszint miatt süllyedt el.

Olvasd el a teljes sztorit

Néhány válasz a kritikusaimnak

Két hét múlva lezárul a projekt első fele, legalábbis az én részemről. Sok mindent lehetne még írni, megtárgyalni, elmesélni és meghallgatni. Az olvasók sokfélék, akik mesélnek, úgyszintén. A projekt lényege azonban a próbálkozás-jelleg volt, amelyből mindnyájan tanulhatunk valamit. Éppen emiatt döntöttem úgy, hogy mivel eddig a nyitott, konstruktív olvasóimhoz szóltam, most azokhoz fogok, akik különböző okokból már indulástól elvetették a kísérletemet.

Csibi Magor

Hogy miért? Mindig is hittem a párbeszédben. Változatos társadalomban élünk, ahol ideális körülmények között mindenkinek meg kellene legyen a lehetősége szabadon kifejeznie magát. Remélem, a TOTB-n ez eddig működött. Olvasd el a teljes sztorit

Az ásványvizek hazája

Székelyföld nemcsak sűrű, árnyas fenyőerdőiről, oxigéndús levegőjéről, vendégszerető lakóiról híres, hanem mindenekelőtt a lépten-nyomon felbuzogó ásványvizeiről. Több mint kétezer borvízforrást tartanak itt nyilván, ezek jelentik talán Székelyföld legjellegzetesebb természeti örökségét. Bányai János geológus (1885-1971) írta: „Székelyföld az ásványvizek vagy székelyesen a borvizek hazája… bátran elmondhatjuk már az eddigi kutatásaink alapján is, hogy a földkerekségnek nincs még egy ekkora kis foltja, amelyen az ásványvizeknek ilyen sok és ennyire változatos társasága volna látható, mint itt.”

Olvasd el a teljes sztorit

A fenntartható fejlődés jegyében zajlik a kitermelés a Mikes-örökösök szerint

“A parcella körülbelül két év múlva ismét úgy fog kinézni, mint egy bükkerdő, tekintettel arra, hogy a bükkös nagyon gyorsan regenerálódik. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha most a fiatal fákat, amelyek most a nagy, öreg fák alatt küszködnek, megmentjük” – szól a tulajdonosok verziója.

Múlt csütörtökön írtunk a Szent Anna-tó környéki, Bálványos és Sepsibükszád között zajló erdőkitermelési munkálatokról. Az arra járó az út mentén kilométereken keresztül felhalmozott fatörzseket, illetve több helyen letarolt hegyoldalakat láthat. Olvasd el a teljes sztorit

Táncház gyertyafényben és faültetés Kézdivásárhelyen


Fotó: Gergely Eszter

Bár a Föld Óráján Kézdivásárhelyen az önkormányzat előzetes ígéretével ellentétben nem aludt ki a közvilágítás mindenhol, a főtér és a sportcsarnok környéke szombaton, április 27-én 20.30 és 21.30 között sötétségbe burkolózott. Ez nem jelentette azt, hogy megállt az élet: gyertyafénynél folytatódott a táncház, a holdfényben biciklisek és görkorisok köröztek. A Zöld Nap Egyesület és a sportiroda háromnapos tavaszi környezetvédő akciója több száz embert mozgatott meg, volt faültetés, olajgyűjtés, játszóház és filmvetítés is.

Olvasd el a teljes sztorit

Miért lettem vegetáriánus

Fotó: val’sphotos/flickr.com

Amióta elkezdtem a projektet, leggyakrabban azt kérdik tőlem, hogy miért hagytam fel a húsevéssel: “Mi köze van a húsnak a környezetvédelemhez?” “Nem jó ötlet, ha eddig húsevő voltál, meg fogsz betegedni” – mondták mások. Ezért úgy gondoltam, ma a vegetarianizmusról fogunk beszélni.

Csibi Magor

Az emberek többsége úgy gondolja, a vegetarianizmus csak “kényeskedés”. Egy trend, amelynek követői különbözni akarnak másoktól, vagy “sikkesebbek” akarnak lenni. Én is ebből az előítéletből indultam ki, amikor először hallottam vegetáriánusoktól. Hússal nőttem fel, főleg sertéssel, később csirkével, és soha nem mulasztottam el egy rosszindulatú megjegyzést, ha vegetáriánussal találkoztam. Ha külföldre utaztam, a barátaimmal együtt nevettünk a vendéglőkön, ahol nem lehetett húst kapni, és nem is tudtam elképzelni, hogyan élhetnek egyesek hús nélkül. Olvasd el a teljes sztorit

Föld Órája Kolozsváron – néhány képben a sötétségről

Kell(ett) egy kis áramszünet – hívták fel a szervezők a figyelmet jóval a szombati “önkéntes áramszünet” előtt. Ennek ellenére a városban látványos változást nem tapasztaltunk. A Főtéren összegyűlt fiatalok gyertyából kirakták a 60-as számot, egy órát, és a Föld szót magyarul, románul és angolul.

Rácz Tímea Olvasd el a teljes sztorit

előző »