Think Outside The Box

Transindex rovatok


Kategória: «A WWF cikkei»

Cuki plüssállatok megvásárlásával támogathatod a WWF-et

pwwf

A WWF Románia online boltot indított be, ahol plüssjátékok megvásárlásával lehet támogatni a szervezet programjait. A pwwfosenii.ro címen elérhető bolt kínálatában mackók, tigrisek, de hiúzok is szerepelnek.

Olvasd el a teljes sztorit

Az vagyunk, amit megeszünk, vagy azt eszünk, amit elénk tesznek?

“Az vagyunk, amit megeszünk” – állítja a nemzedékről nemzedékre hagyományozódó tapasztalat. De mi történik akkor, amikor élelmünk mibenléte nem a saját választásunkon, hanem a szállítók, termelők szigorú, profitorientált számításain múlik? A romániaiak jelentős többsége a nagy üzletláncok polcairól szerzi be a termékeket, és számuk egyre nő. Így az említett bölcsesség jelentése megváltozik: nem az vagyunk, amit megeszünk, hanem amit elénk tesznek, hogy megegyük.

Csibi Magor

Az üzletláncok dominanciája egyre nő, monopol helyzeteket alakítanak ki, ebben a kontextusban pedig joggal gondolkodhatunk azon, hogy ezek a vállalatok a profitszerzésen kívül mennyire vállalnak fel társadalmi szerepet is. A nagyvállalatok választásaitól függ többezer helyi termelő, közösség és iparág. Egy olyan jellegű döntésnek, hogy mi kerüljön a polcokra, és mi ne, nem csak gazdasági vonatkozásai vannak, hanem jóval változatosabb következményei. Ezek a döntések határozzák meg, kinek van esélye a piacon, kit fizetnek meg a termelésért, mennyire tiszteljük a természetet és mennyire befolyásoljuk a fogyasztót. Minden termék, minden döntés trendeket indíthat el és mentalitásokat változtathat meg.
Olvasd el a teljes sztorit

Mentsük meg az érintetlen erdőket!

Fotó: Mircea Struţeanu

A WWF és partnerei, a Think Outside The Box és az Antena 3 kampányt indít útnak, amelynek célja, hogy a Romániában levő 250 ezer hektárnyi szűz erdő védettségi státuszt kapjon. Erdeink az utolsók között vannak Európa-szerte, és mivel törvény által nem védettek, könnyen megeshet, hogy törvényes módok pusztítják el őket.

A fő oka annak, hogy az érintetlen erdők ezidáig megmaradtak az, hogy nehezen megközelíthetőek, és az öreg fa kevés pénzt ér. Ma viszont nagy a nyomás, nagy a faanyag iránti kereslet, egyre több utat akarnak építeni az eddig viszonylag elszigetelt erdők irányába. Olvasd el a teljes sztorit

Felmérés: a Natura 2000-es területek lakossága nem ismeri a természetvédelmi hálózatot

A legnagyobb erdélyi Natura 2000-es terület lakosainak 88%-a semmit sem tud a természetvédelmi területek hálózatáról – derült ki egy felmérésből. Az információhiány mellett azonban pozitívan vélekednek a vidék természetvédelmi státusáról, mivel pénzbeli kompenzációt várnak tőle.

A Szeben megyei Hortobágy-fennsík és Nagy-Küküllő menti Natura 2000-es területen élő lakosok 58 százalékát nem vagy csak nagyon kevéssé érdeklik a környezeti problémák, 42%-uk szerint ugyanakkor a környezet állapota nagymértékben befolyásolja az életminőséget. A felmérés eredményeiből az is kiderül, hogy a területen élő fajokat – őz, nyúl, farkas, róka, vaddisznó – a helyiek károsnak tartják. Olvasd el a teljes sztorit

Nyűgözz le: rövidfilm a WWF 50. születésnapjára

Az Astonish Me című rövidfilmet Stephen Poliakoff írta, Charles Sturridge rendezte. A 8 perces alkotás nem más, mint egy kalandos tündérmese nemrégiben felfedezett fajokról.

Szükségünk van egymásra: a WWF videója fennállásának 50. évére

Idén 50 éves a Természetvédelmi Világalap (WWF); évfordulójukra egy videóval is készültek, amelyben az ember és a természet közötti hasonlóságokra, illetve az egymásra utaltságra szeretnék felhívni a figyelmet.

Érintetlen terület Romániában? Még ilyen is akad…

Ha azt mondanám, hogy léteznek még ember által érintetlen erdők, ahol évmilliók óta a természet az egyetlen úr, rámfoghatnátok, hogy túl sok Tolkient olvastam, esetleg Afrikára, az Amazonas erdeire vagy egyéb történelmi vidékekre gondolhatnátok. Viszont ilyen soha nem látott vidékek a közvetlen közelünkben is találhatók. A Sinka erdei tökéletes példa erre. Ezen a tájon akkora fák nőnek, hogy a szakkönyvek szerint ilyen nincs is. De még mennyi ideig?

Csibi Magor

Múlt csütörtök hajnalban indultunk Brassó megye irányába a WWF-es kollégákkal. Jó érzés volt tudni, hogy végre azt csinálom, amit mindig is szerettem volna. Azért mentünk oda, hogy egy kicsi, de jótékony hatású projektet előkészítsünk, és emellett életemben először munkanapon és munkaügyben sétálhattam az erdőben 🙂 Olvasd el a teljes sztorit