Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.9.2011

Hobbitház a valóságban, 3500 euróból

Négy hónap alatt épült mindössze 3000 angol fontból, és úgy néz ki, mint egy hobbitház a Gyűrűk urából. A nagy-britanniai Simon Dale megelégelte a jelzálogok fizetését, és saját házat épített, környezetbarát módon.

Dale-nek nincs tapasztalata sem az építészetben, sem az asztalosságban, mégis sikerült fenntartható lakást építenie hulladékfából és összeguberált építőanyagokból, a vizet pedig egy közeli forrásból vezette be a házba. A munkálatok alatt felesége és két gyermeke sátorban lakott.

A férfi elmondása szerint nagyon élvezte az építkezést, és azt, hogy szabadon alkothatja meg a házat, amelyben élni akar, plusz az anyagok sem valamely építőcég profitjához, hanem saját elvárásaihoz igazodnak.

A család szerencsésnek bizonyult, a telket is ingyen kapták az erdő tulajdonosától. Először a domboldalban alakítottak ki vájatot, majd beleépítették a faszerkezetet. A tetőt egy réteg szalmabála szigeteli, és műanyaglemezek segítségével tették vízállóvá. Legfelül földdel takarták el, így a ház tökéletesen beleillik a környezetébe.

Fotók: simondale.net

A belső fal szintén szalmabálákból készült, a padló raklapokból; még a hűtő is ökó: az alapozás alól érkező hideg levegővel tartják frissen az ételeket. A ház áramellátása természetesen napelemekből származik, a tetőn keresztül pedig természetes fény is bőven érkezik a lakásba.

Forrás: dailymail.co.uk

Címkék: , , , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Zolika
  Közzétéve: 27.9.2011, 12:19 pm

  Szuper. Kiváncsi lennék, nálunk a környezetvédelem mennyiért adna engedélyt ilyenre.

 2. A hozzászólás szerzője: csaga
  Közzétéve: 29.9.2011, 8:17 pm

  Teljes elismerésem, a közeljövőben a fent említett úriember fog röhögni a bank igazgatóján aki nem fenntartható módon él!

 3. A hozzászólás szerzője: Fák tetején rejtőzködhetsz A gyűrűk urára hajazó elf-házakban » Think Outside The Box
  Közzétéve: 16.1.2013, 4:40 pm

  […] hobbitház után itt az elf-ház: Antony Gibbon dizájner olyan, fa tetejébe építendő fészekházakat […]

Szólj hozzá!