Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 24.9.2011

200 ezernél többen takaríthattak ma Romániában

Folyik a takarítás Szászfenesen. Fotók: Balázsi-Pál Előd

Félmillió önkéntes részvételében bíznak a szervezők az országos nagytakarításon – ma 8 és 15 óra között zajlott a Let’s Do It, Romania második kiadása. Országszerte iskolák, közhivatalok és magáncégek szerveződtek „takarítóbrigádba”, hogy egy nap alatt kitakarítsák az erdőkben, mezőkön, vízpartokon és a városszéleken összegyűlt szemetet. Hogy összejött-e vagy sem az optimista létszám, csak jövő héten derül ki teljes bizonyossággal, amikor sikerül minden település, megye, régió adatait összesíteni.

Maros megyében előzetes becslések alapján – félórával az akció lejárta előtt – 2920 önkéntesről és 2500 zsák szemétről tudtak. Csergő Ottó, Hargita megye koordinátora megyei szintű adatokat még nem tudott közölni, viszont Gyergyószentmiklóson, Balánbányán és Csomafalván, ahonnan már megkapta a visszajelzést, összesen közel 350 önkéntes több mint ezer zsák szemetet gyűjtött össze. A gyergyóiak a város végétől a Gyilkos-tóig, 23-24 kilométeres szakaszt tisztítottak meg, és a koordinátor elmondása szerint a tavalyi nagytakarítás éreztette hatását, mivel kevesebb szemét hevert szanaszét, mint korábban.

Kovászna megyében a hulladékmennyiségről még nincsenek adatok, az előzetes becslések szerint pedig 1700 résztvevő takarított ma. Kolozs megyéből szintén nem sikerült még becsléseket szerezni, a szervezők sajtóközleményt ígértek, amely ezidáig még nem érkezett meg.

A bukaresti központ nagyon kezdetleges becslései alapján a résztvevők száma meghaladta a tavalyi 200 ezret,. A LDIR honlapja szerint a bejelentkezett szervezetek – tehát nem az ad-hoc csoportosuló résztvevők – 55036 önkéntest mozgósítottak, a szemét feltérképezése után pedig 4446 terület került fel a térképre, mint megtisztításra váró helyszín.

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!