Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 9.9.2011

Tüdőrák elleni vakcinát dob piacra Kuba

Évente 1,4 millió ember hal meg tüdőrákban a világon az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. A jelenlegi kezelések csak akkor növelik meg a betegek túlélési esélyeit, ha a kórt nagyon kezdeti stádiumban fedezik fel. Mostantól az előrehaladott stádiumban lévő betegeknek is lehet esélye a kubai egészségügyi hatóságoknak köszönhetően, akik piacra dobják az első tüdőrák elleni vakcinát.

A CimaVax-EGF nevű hatóanyagot a harmadik-negyedik stádiumban lévő betegeknek szánták, akiken nem segít a kemoterápia vagy egyéb kezelési mód. A vakcina nem gyógyítja ki a rákot, hanem lelassítja a betegség előrehaladását: olyan antitesteket tartalmaz, amelyek blokkolják a rákos sejtek ellenőrizetlen szaporodását lehetővé tevő proteineket. Másszóval, az injekcióban beadható gyógyszer krónikus betegséggé „fokozza le” a rákot. Gisela Gonzalez kutatásvezető hangsúlyozta, a betegség kialakulását megelőzni sem képes a gyógyszer, viszont szignifikánsan javít a kritikus állapotban lévő betegek állapotán.

A hatóanyagot a havannai Center of Molecular Immunology (CIM) kutatói fejlesztették ki, 25 évet dolgoztak rajta, több mint ezer kubai beteg klinikai esettanulmányát vizsgálva. Kubában a vakcinát ingyen osztják; az elterjedt dohányzás miatt az ország 15 tartományából 12-ben a tüdőrák a legfőbb halálok.

A kutatók eredményeiket felhasználnák más rákos megbetegedések – például prosztata-, méh- és mellrák – kezelésére is az elkövetkezőkben.

Forrás: Physorg/Totb.ro

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!