Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 5.9.2011

A napelemgyártás sötét oldala: súlyos ólomszennyezések Kínában és Indiában


Fotó: Inhabitat

Mire jó megújuló energiát felhasználó paneleket gyártani, ha az előállítási folyamat során többmillió tonnányi veszélyes anyag kerül a környezetbe, veszélyeztetve egészségünket és az élővilágot? Ez a napelemgyártás dilemmája. Az üzletág szorosan egybefonódik az ólomalapú akkumulátorgyártással.

Kínában az utóbbi időben egyre több ólomszennyezéses esetre derül fény; a szennyezések az ólomalapú akkumulátorok újrahasznosításának, illetve magának a termelésnek a hiányos és elégtelen biztonsági körülményei miatt következnek be. Az ólom bányászata, olvasztása, az akkumulátor-gyártás, akkumulátor-újrahasznosítás elsősorban Kína és India területén zajlik, ahol az ellenőrzés hiánya miatt az ólom jelentős része elszivárog a környezetbe. Kínában 33, Indiában 22 százalékos a veszteség, azaz a felhasználatlanul, szennyezésként a könyezetbe kerülő ólom aránya.

Figyelembe véve a napelemek növekvő népszerűségét, 2022-re az ólomszennyezés mértéke a napelemgyártás miatt elérheti a jelenlegi ólomkitermelés egyharmadát – állítja tanulmányában az University of Tennessee tanára, Chris Cherry. Az elkövetkező időszakban 2,4 millió tonna ólom kerülhet a napelemgyártással összefüggésben a környezetbe, megmérgezve az ivóvizet, az élővilágot, súlyos egészségügyi problémákat okozva a lakosságnál, elsősorban a fejlődő országokban.

A szerző szerint elengedhetetlen, hogy az ólomalapú akkumulátorok ipara környezetvdélemi szempontból ellenőrzött legyen ezekben az országokban, és fejleszteni kell a visszaválthatóság gyakorlatán is, különben a munkások és gyermekek körében súlyos egészségügyi következményekkel kell számolni az ólommérgezés miatt.

Perry Gottesfeld, a tanulmány társszerzője leszögezte, a napelemipar területén dolgozó vállalatoknak felelősséget kell vállalniuk azért, hogy az akkumulátorgyártásra és – újrahasznosításra megfelelő ellenőrzés mellett kerüljön sor, mindaddig, amíg az ágazat erre a technológiára alapozza a termelést.

Forrás: Inhabitat, Physorg

Címkék: , , , , , , ,

5 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Farkas Géza
  Közzétéve: 5.9.2011, 12:50 pm

  “Mire jó megújuló energiát felhasználó paneleket gyártani, ha közben több millió tonnányi veszélyes anyag kerül a környezetbe?”
  Félreérthető a fogalmazás. A napelemek gyártása közben semmi ólom nem kerül a környezetbe. Az más, hogy az energiatárolásra pillanatnyilag az ólomakkuk jelentik a legkézenfekvőbb megoldást. De ez vonatkozhat más alternatív forrásra is, ha az energia tárolása szükséges.
  Tehát nem a napelemek, hanem az akkuk termelése fogja az aggasztó szennyezést okozni.

 2. A hozzászólás szerzője: György Vincze
  Közzétéve: 10.9.2011, 11:20 pm

  A családi házaknál a napelemek által termelt villamosenergiát általában ma már visszatápláljuk a hálózatba azt használva tárolóként ezért nem szerencsés egy napon emlegetni a napelem gyártást az ólom akkumulátorgyártással.
  A naperőművek által termelt energiát pedig az ipar azonnal felhasználja .
  Így nagyon kevés sziget (akkumulátoros) üzemű napelemes rendszer működik a nagyvilágban és ez miatt nem szabadna kritizálni a napelemgyártást.
  A villamosenergia tárolására számos más megoldás van az ólom akkumulátorokon kívül de ki kel várni ,hogy elterjedjen.
  Tisztelettel
  György Vincze Novaccu kft

 3. A hozzászólás szerzője: P. Zoltán
  Közzétéve: 11.9.2011, 8:17 pm

  Egyetértek az előttem szólóval, az energia tárolása okozza a nagy gondot, mindegy, hogy milyen forrásból van. Ha van hálózatra való csatlakozás lehetőség, akkor az az ideális (nappal termelünk a hálózatnak, este fogyasztunk). Ha nincsen, akkor pl. sok helyen ezt úgy hidalják át, hogy amíg napközben a megújulókból (pl. napenergia) fölösleg van, addig vizet szivattyúznak fel valahová, majd amikor az energiaigény nagyobb, mint a napenergiából nyerhető, akkor leengedik a magasból a vizet kis turbinán át. Így az energia tárolása ólmos akkuk nélkül megtörténik egy jó adag víz magasabb helyzeti energiájával. Aki tud egyéb példát energia tárolásra ólmok nélkül, ossza meg.

 4. A hozzászólás szerzője: Szabo Laszlo
  Közzétéve: 14.9.2011, 2:28 pm

  Kersz az f1 -bol.

 5. A hozzászólás szerzője: 444tibi
  Közzétéve: 11.1.2015, 3:17 pm

  Ezt a parasztvakításos mellébeszélős megfogalmazást!!!!!
  Először ovastam, és iszonyat elkezdtem törni a fejemet, hogyan jön az ólom a képbe.
  Csodálatos a cikk felépítése, hozzánemértők ha olvassák, már vonulnak is az utcára a megújulók elleni tüntetésre.

Szólj hozzá!