Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 19.8.2011

Új elektromosautó-rekord: a Schluckspecht több mint 1600 km-t ment egy feltöltéssel

Az elektromos autók vezetőinek állandóan figyelniük kell a kilométerórát, hiszen olyan 200 kilométerenként fel kell tölteniük akkumulátoraikat, hogy ne maradjanak az út szélén. Ráadásul sok államban még nincsenek annyira elterjedve az elektromos töltőállomások, és hiába intjük le az első autót, hogy adjon már egy kis üzemanyagot, amíg eljutunk az első benzinkútig.

Ez a „range anxiety”, a legutolsó feltöltés óta eltelt idővel egyenes arányban növekvő szorongás. Ám ha az elektromos autónkról tudjuk, hogy akár több mint ezer km-t is kibír feltöltés nélkül, nyugodtabban ülhetünk a volánhoz, a közeli lemerülés veszélyének fenyegetése nélkül.

A megvalósítás közelebb, mint gondolnánk: egy kísérleti elektromos autó nemrég világrekordot döntött, ezer mérföldet, egész pontosan 1631.5 km-t tett meg két feltöltés között. Igaz, a kísérleti gépkocsi ultrakönnyű, és átlag 45 km/órás sebességgel halad.

A Schluckspecht nevű német fejlesztésű járgányt európai autótesztelők megfigyelése mellett járatták 36 órán és 12 percen keresztül. A sikeres rekordkísérletet végig filmezték. Az Offenburgi Alkalmazott Tudományok Egyetem kutatói által fejlesztett autó tavaly még „csak” 626,6 km-t tudott megtenni két feltöltés között.

Forrás: treehugger.com, schluckspecht.net

Címkék: , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Zoli
    Közzétéve: 19.8.2011, 7:19 pm

    Az nem autó, az egy darab műanyag. Környezetbarát ugye?

Szólj hozzá!