Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 9.8.2011

A Román Reklámszövetség szerint félrevezetőek az RMGC szpotjai

Képernyőfotó az egyik RMGC-reklámszpotból

A Román Reklámszövetség (RAC) két bejelentés nyomán reklámszpotjainak módosítására szólította fel az RMGC-t, mivel úgy véli, a klipek téves információkat tartalmaznak a bányaprojekt hatásaival és következményeivel kapcsolatban.

A felszólítás szerint a “megoldás, nem mese” szlogen rágalmazó, ugyanis a mese szóval kétségbe vonják a kitermelés ellenzőinek érveit. Ugyanakkor az a kijelentés, miszerint “Verespataknak szüksége van pénzre a történelmi műemléképületek restaurálásához és a római galériák megőrzéséhez”csak lényegében igaz, mivel ezek a tevékenységek nem szereplenek az RMGC tevékenységi leírásában. Emellett az “arany Romániának” kijelentés sem teljes, ugyanis hiányzanak az állami részesedésre vonatkozó pontosítások.

A Reklámszövetség etikai bizottsága úgy véli, az egész országban való munkahelyteremtésekre vonatkozó kijelentéseket az RMGC képviselői nem tudják igazolni, mivel elsősorban a kitermelés helyszínén kívánnak munkavállalókat alkalmazni.

Egy további, a restaurálásra vonatkozó reklámszpottal kapcsolatosan a Reklámszövetség kijelentette, a fogyasztóban azt a benyomást keltheti, hogy a 70 millió dolláros befektetés folyamatban van és biztos. A valóságban azonban ennek az összegnek csak egy részét fordították örökségvédelemre, a teljes összeg odaítélése bizonyos feltételektől függ.

Összességében a reklámszövetség képviselői úgy ítélik, hogy a reklámszpotok a reklámkódex két cikkelyét is megsértik, amelyek szerint minden üzenetnek el kell kerülnie a fogyasztót félrevezethető kijelentéseket, történjék ez kihagyás, szuggesztió, kétértelműség vagy túlzás által, a hirdetőnek pedig képesnek kell lennie a tények, adatok, illusztrációk valódiságának bizonyítására.

Forrás: TOTB.ro

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!