Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 1.8.2011

A zöld repülésért szövetkezett a Google és a NASA

A Solar Impulse-szal még nem utazhatunk… Fotó: Stephanie Booth/flickr.com

A repülő hatékony, ám rendkívül szennyező közlekedési eszköz, így ha sikerülne minél jobban csökkenteni a káros széndioxid-kibocsátásokat, mindenki jól járna. A Google ezért a CAFE Foundation nevű repülési technológiakutató csoporttal együtt szponzora lett a NASA által kiírt zöld repülőtervező versenynek.

A több mint egymillió dolláros fődíj azé a csapaté lesz, amelyiknek sikerül megterveznie azt a repülőt, amely bebizonyítja, hogy a kibocsátás-mentes repülés nemcsak egy lehetőség, hanem meg is valósítható. A repülés történetében valaha kitűzött legmagasabb díjért 13 csapat száll versenybe.

A kihívás tulajdonképpen abban áll, hogy a gép kevesebb, mint 2 óra alatt tegyen meg 200 mérföldet, illetve az üzemanyag-fogyasztás ne haladja meg az 1 gallon (3,78 liter) per utast. A benevezett tervek közül hét gép elektromos, a többi dízellel, etanollal, biodízellel vagy hibrid rendszerrel működne.

A Green Flight Challenge-re szeptember 25. és október 3. között kerül sor a CAFE Foundation kaliforniai tesztközpontjában.

Forrás: Tree Hugger

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Zoli
    Közzétéve: 5.8.2011, 9:45 am

    Megnézném én is azt a repülőt, ami önsúlyán kívül ekkora fogyasztással utast meg csomagot is tud majd szállítani. A biodízel, nem CO2-t bocsájt ki? Csaknem angyalfing jön belőle, ami nem növeli az üvegháshatást?

Szólj hozzá!