Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 14.7.2011

Ha pirosan villog a Water Canary, ne idd meg a vizet!


Fotó: www.africancrisis.org

Évente több mint hárommillióan halnak meg szennyezett ivóvíztől – és mindeddig a víz minőségének tesztelése túlságosan drága és lassú módszerekkel történt. Ám az edinburgh-i TED nemzetközi konferencián most bemutatott mérőkészülék segítségével a vízminőség azonnal leellenőrizhető, és a felhasználó azonnali visszajelzést kap arról, iható-e a letesztelt víz.

A Water Canary nevű készülék nemcsak tesztel, de el tudja küldeni az adatokat bármilyen hálózati kapcsolatról egy monitorizáló központba, így a tudósok megfigyelhetik, hol törtek ki a járványok, és merre terjednek. A mérőműszer mikrobiológiai és kémiai szennyezést is kimutat. Piros fénnyel jelzi, ha a víz ihatatlan, és zölddel, ha iható.

A haiti földrengéséhez hasonló katasztrófák esetében a fő prioritás a túlélők tiszta ivóvízzel való ellátása. Mivel azonnali segítségre van szükség, ám a vízminták eredményei csak később, legkorábban 24 óra múlva érkeznek meg, a segélyszervezetek mindeddig azt a módszert alkalmazták, hogy a lehető legnagyobb területet próbáltak ellátni ivóvízzel. Ez pazarláshoz és szükségtelen megszorításokhoz vezetett, hiszen olyan területekre is juttattak el vízkészletet, ahol még iható volt a víz, így kevesebb jutott oda, ahol igazán szükség volt rá. A haiti kolerjárványhoz hasonló járványok kitörését jó eséllyel meg lehet előzni egy olyan eszközzel, amely azonnal adatot szolgáltat arról, milyen a víz minősége egy katasztrófa sújtotta területen. Nagy igény mutatkozott tehát egy ilyen készülékre – áll a Water Canaryt kifejlesztő kutatócsoport honlapján.

A fejlesztők minél hamarabb, már jövőtől szeretnék a készüléket sorozatgyártásban előállítatni és a katasztrófa sújtotta területekre eljuttatni. Sonaar Luthra, a kutatócsoport vezetője azt reméli, egy készülék gyártási ára 100 dollár alatti összeg lesz, a végső felhasználóhoz pedig remélhetőleg nagyon olcsón, lehetőleg ingyen jut el. Az információ ugyanis, ami a kutatókhoz eljut, felbecsülhetetlen értékű a járványmegelőzés szempontjából.

A projekt a New York-i Egyetem interaktív telekommunikációs programja keretében született, amely az embercentrikus technológiák kifejlesztését célozza. A Water Canary 2010-ben elnyerte a Stern Social Venture Business Competition fődíját is.

Forrás: BBC, watercanary.com

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!