Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.6.2011

Kvantumhabtól a világmindenségig: az univerzum léptéke

Emlékszünk még a Contact (Kapcsolat) című film kezdetére, amikor a képsorok az univerzum hatalmasságát villantják fel néhány perc erejéig? Ehhez hasonló a Scale of Universe alkalmazás, amelyben a legapróbb részecskéktől a világmindenség “végtelenségéig” csúszkálhatunk, végigjárva minden tárgy, állat és növény méretét is.

A léptékmérő a csak feltételezések szintjén létező kvantumhabtól indul, amely mérete 10 a mínusz 35-en. Ennél kisebb méretnek fizikai szempontból nincs értelme, jegyzik meg az alkalmazásban. Neutrínókon, elektronokon és atommagon keresztül jutunk el a hullámhosszig, majd az atomok és molekulák után a legkisebb vírusig. Megtudjuk, hogy egy szezámmag, egy hangya és egy mikrochip nagyjából egyforma méretű, majd rögtön egy csészéhez, majd egy strucctojáshoz ugrunk, miközben – ha figyelmesen nézzük – a készítők egy apró poént rejtettek el: a Rubik-kocka összekeverve és megoldva is szerepel.

Az autóbusz, óriáskaktusz és repülő után hamarosan kijutunk az űrbe, a “séta” pedig azzal a távolsággal ér véget, ameddig a földről el lehet látni (14 milliárd fényév), illetve azzal a következtetéssel, hogy valószínűleg nem vagyunk az univerzum közepe.

Címkék: , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: isti
    Közzétéve: 29.6.2011, 2:47 pm

    http://www.powersof10.com

  2. A hozzászólás szerzője: terembura
    Közzétéve: 13.7.2011, 5:37 pm

    a kvantumhabot 10^-45-ig lelőtte az INTEGRAL 😀

Szólj hozzá!