Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 22.6.2011

Fuck For Forest: ökopornó-mozgalom a természetért és a szexuális szabadságért

[18+]“A földet megmenteni szexi! Miért ne egy nemes ügyért izgulnál fel?” Ilyen szlogenekkel reklámozza magát a Fuck For Forest, avagy Szexelj az erdőkért norvég mozgalom, amely hétéves fennállása alatt számos botrányt robbantott ki – persze mindezt a környezetvédelem és a szexuális szabadság jegyében. Először egy koncerten hallattak magukról, ahol az alapító pár a színpadon közösült, később pedig fesztiválokon és egyéb nyilvános helyeken (például egy templomban) létesítettek vagy imitáltak nemi aktust mozgalmuk és a környezetvédelem népszerűsítésére.

Rácz Tímea

Szinte mindegyik FFF-tag életrajzában szerepel, hogy legalább egyszer elítélték közszeméremsértésért – az ő felfogásukban azonban ilyen nincs. A test és a meztelenség szabadságát hirdetik, amely filozófiájukban szorosan összekapcsolódik a természet szeretetével. Nem is eredménytelenül tevékenykednek: sikeresen együttműködnek egy brazíliai, egy ecuadori és szlovákiai erdő megmentésére irányuló projektben, Costa Ricán pedig “saját” védett területük van, amelyet stílusosan Wildclimax Refugee-nak neveztek el.

A TOTB megkeresésére Tommy Hol Ellingsen (becenevén Pem), a mozgalom egyik alapítója beszélt az indíttatásaikról, a céljaikról, és a szex és környezetvédelem kapcsolatáról.

Mindig ennyire extrovertáltak voltatok? Honnan jön ez az indíttatás?

A Fuckforforest.com elejétől kezdve kísérleti jellegű volt. Leona Johansson és én, a FFF alapítói szerettünk volna többet megtudni, többet kísérletezni saját szexualitásunkkal, és egyúttal valami jót tenni a természetért. Azt is szerettük volna megtudni, miért magyarázzák még mindig erkölcsileg a világon a szexet és a meztelenséget, jobban akár, mint az erőszakot és a természet tönkretételét. Szorosan kötődünk ahhoz a filozófiához, hogy az emberi faj leválása a bolygónkról és a természetről tükröződik abban, ahogyan saját életadó természetükre, testükre és szexualitásukra tekintenek.

Az univerzális életenergiát erkölcsi szempontból magyarázzák, de a hatalmas természetromboló vállalatokat, a háborúkat és az erőszakot elfogadják, meg lehet mutatni őket, és lehet beszélni róluk. Úgy éreztük, itt az ideje, hogy megfosszuk a szexualitást az erkölcsi viszonyulástól, és új szempontból viszonyuljunk a morálhoz, amikor az élet ajándékait ünnepeljük a földünket kímélő módon, és visszautasítjuk az erőszakot és a rombolást.

Miért kell a szexuális szabadság/liberalizáció eszméjének egybefonódnia a polgárpukkasztással?

Megdöbbentőnek találjuk, hogy az emberek úgy gondolják, a meztelen vagy szeretkező embertársaik veszélyt jelentenek a világra nézve. Eközben bekapcsolod a tévét, és mindenütt háború van, az emberek egymást gyilkolják. Nem szörnyű ez? Mi szeretnénk erőszakmentesen megmutatni a szerelem és a szexualitás szépségeit, szemben az emberi nem kettős mércéjével és erőszakos viselkedésével, amely már túlságosan elfogadottá vált. Inkább szeretnénk szeretkező embereket látni a hírekben, mint egymást és a természetet gyilkoló embereket.

Szótáratokban nem létezik az erkölcstelen szó, ami a szexualitásról való beszédet illeti. Mi lehet akkor erkölcstelen számotokra?

Szeretnénk megfosztani a szexualitást az erkölcsi vonzattól. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek saját erkölcsi nézeteink. Az erkölcs azonban a világnézettől függ, mi pedig úgy gondoljuk, hogy a testet és az erotikát azok keverték bele a morálba, akik uralkodni akarnak fölöttünk. Mindeközben még léteznek olyan helyek, ahol fizetned kell bűneid bocsánatáért egy vallási rezsimnek, vagy akár meg is ölhetnek azért, mert megéled a szexuális szabadságod.

A honlapotok inkább a szex és a társadalom kapcsolatáról beszél, mint a környezetvédelemről. Miért a környezet akkor, honnan jön az ökológiai motiváció?

A természet – minden. Szeretnénk kideríteni, miért szakadt el az ember a bolygónktól. Ez az elszakadás nagyban tükröződik abban, ahogyan a szerelmet és szexualitást látjuk. Jelenleg az ember pusztítja a környezetet. Szerintünk minden összefügg, tehát ahhoz, hogy meggyógyítsuk a földet, előbb magunkat kell meggyógyítani. Be kell látnunk, hogy semmivel sincs több jogunk az élethez, mint más állatoknak vagy a növényeknek.

Az emberi egó úgy tűnik, kinőtte a természetet. Úgy gondoljuk tehát, hogy a környezetvédelemnek tartalmaznia kell egy filozofikusabb kapcsolódást is a modern világunk értékeinek megváltoztatásához. Mi sok pénzt gyűjtünk ökológiai fejlesztésekre, de semmit sem tudunk tenni, ha az emberek maguk nem akarnak megváltozni. Láttuk, hogy meg tudunk egyeseket ihletni, hogy másképp gondolkozzanak az életről, és azt hisszük, végül sikerül majd egy jobb világot létrehozni.

Az első akció

Egyik leghíresebb akciótok az volt, amikor 2004-ben a színpadon szeretkeztetek a Cumshots együttes koncertje alatt. Milyen gyakran űztök hasonló akciókat?

Nagyon gyakran vannak szexuális performanszaink. A legtöbbet kisebb közönség előtt műveljük, de néha felkérnek, hogy fesztiválokon vagy eseményeken is megjelenjünk. Ugyanakkor a világ számos pontján tartunk utcai erotikus performanszokat.

Hogy néz ki egy tipikus munkanapotok?

Nincs ilyen. Néha sok számítógépes munkánk van, fotókat és videókat kell feltöltenünk, máskor fesztiválokon informálunk vagy szexpartikat szervezünk, ahol folyton kísérletezünk a szerelemmel és a szexualitással.

Jártatok-e azokon a helyeken, amelyeknek a megmentésére adományoztatok?

Minden projekt helyszínén voltunk, kivéve Szlovákiát. Leginkább egyenesen a helyi, alulról szerveződő projektekkel dolgozunk együtt, ahol a legfőbb mozgatórugó az elkötelezettség.

Szeretkeztetek már őserdőben?

Igen, az Amazonas és a Mata esőerdőkben, és a FFF védett területén, Costa Ricában.

Mennyire áll közel a mozgalmatok a “klasszikus” hippikhez?

Nem sztereotipizáljuk magunkat, amúgy a klasszikus értelemben vett hippik is különböztek egymástól. A FFF mozgalomhoz nagyon sok különféle ember csatlakozott, így nem vagyunk valamilyen különleges stílushoz köthetőek.

Ha a szerelmet, szexualitást és a természetet (lényegében az életet) pártoljátok, miért támogattatok egy olyan mozgalmat, amely öngyilkosságra buzdított fiatalokat?

Szeretünk viccelni az élettel. Azt akarjuk, hogy az emberek boldogok legyenek, de fajunk olyan világot teremtett, amelyben nagyon sokan szenvednek. Sok fiatal elveszítette a reményt. Egészségesebb világot kell teremtenünk ahhoz, hogy segítsünk mások problémáin. Jobb meghalni egy ügyért, mint reménytelenségben élni.

Címkék: , , , , , , ,

8 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: bari
  Közzétéve: 22.6.2011, 8:08 pm

  igazán szánalmasak! hogyha találnak mellé valami blabla körítést, akkor már nyilvános helyen azt csinálnak, amit akarnak? nekem is jogom van hozzá, hogy ne nézzek szexelő embereket és pinákat, ha nem akarok, hadd döntsem el én, hogy mit akarok éppen látni

 2. A hozzászólás szerzője: sárréti
  Közzétéve: 22.6.2011, 9:21 pm

  Ugyan mi köze van a szexualitásnak pld. az őserdők megmentéséhez?, Amennyiben annyira “zöld” valaki, ne használjon elektromos gitárt, ami árammal működik, növeli a széndioxid kibocsájtást. Sokkal bonyolultabb dolog lenne a Föld megmentése, minthogy úton-útfélen hentergünk, “szexelünk”. Minden esetre feltűnősködésnek jó ötlet ez a megoldás. Az meg már ízlés dolga, hogy “komoly”zenekarként nyilvános aktus mellet zenélnek. Ez egy pornóbárban elmegy de koncerten?

 3. A hozzászólás szerzője: pesta
  Közzétéve: 23.6.2011, 7:09 am

  “nyilvános helyeken (például egy templomban)”
  Szép. Biztos vagyok benne, hogy ezzel meg is mentik az erdőket…
  Csinálják az erdőben de egyetértek, hogy ehhez nem kell a körítés és főleg ne reklámozzák!!!!

 4. A hozzászólás szerzője: Salmon
  Közzétéve: 23.6.2011, 11:25 am

  Láttam a templomos képet is. Persze nem zsinagógába csinálták, vagy mecsetbe…próbálják meg ott…hajrá.

 5. A hozzászólás szerzője: dinnye
  Közzétéve: 23.6.2011, 11:49 am

  Nagy az Isten állatkertje…

 6. A hozzászólás szerzője: szilárd
  Közzétéve: 24.6.2011, 12:20 pm

  érdekesek ezek a hozzászólások. mind elítélő jellegűek.

  a tettek szintjét és mértékét megfigyelve (minimális időbe telt az elemzés): meggyőződésem, hogy ők hetvenszeresen többet tettek, mint mi itt, mindahányan. épp ezért én nem mernék a fentiekhez hasonló, puritánoskodó nagyanya-szerű megjegyzésekkel bombázni a cikket.

  a testtel jól lehet eladni. szerintem ezt ti is tudjátok. minimum egy dolgot biztos mindnyájan vettünk már (ha nem is hetente, de havonta), amit testtel reklámoztak (úgy látszik: nem sikertelenül). ők is ezt teszik. a “nagy az isten állatkertje”-féle hozzáflegmázások az infantilitás felső küszöbén nem lépnek túl.

  engem nem érdekel, hogy milyen indíttatásból teszik. mivel ők is emberek, emberségükből kifolyólag tökéletlenek (mint az ide pötyögők nagy hányada, gondolom.). de teszik és sikerrel, ráadásul a jó cél érdekében. és nem is kell hozzá nagy felszerelés, istenes (jahves, allahos) szókészlet sem, a kötelező ortodox dogma-vonzatokkal, mert nekik elég az, amijük van: a saját, privát, szent testük (ha valakinek szúrja a szemét itt a “szent”, az magára vessen. többet jelent, mint amit a talárosok búgni szoktak róla).

  le a kalappal előttük. remélem hasonlóra (önzetlenül felhasználni azt, amim van, egy magasabb -“istenesebb”, ha így tetszik- cél érdekében) képes leszek én is, egyszek.

  köszönjük tímeának a cikket. talál a TOTB-filozófiájához.

  • A hozzászólás szerzője: Noémi
   Közzétéve: 25.6.2011, 1:27 pm

   Tetszik a hozzászólás … Ehhez hasonló gondolatok kavarogtak bennem is a a hozzászólások olvasásakor. Bár számomra is fura módja a természet népszerűsítésének nem érzem jogosnak semmiféle kritika megfogalmazását addig amíg nem alkottam nagyobbat mint ők a magam “klasszikus” módján.

Szólj hozzá!