Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 13.4.2011

Napelemek teszik könnyebbé a szegények életét Bangladesben

Banglades komoly áramellátási problémákkal küszködő ország, 162 milliós lakosságából körülbelül a felének nincs hozzáférése áramhoz. Egy kis faluban ezt megelégelve létesítenek most a lakosok napelemen alapuló energiaellátási rendszert maguknak.

A Grameen Shakti nonprofit szervezet segít a lakosoknak a napenergia hasznosításában. A program keretében nőket tanítanak be a napelemek és csatlakozók beszerelésére és javítására. Ezáltal nemcsak áramellátást nyer a falu, de a nők is munkához, pénzszerzési lehetőséghez jutnak. A technikusok a program 1996-os kezdete óta 550 ezer otthonban és 40 ezer faluban szereltek fel napelemeket, ezáltal bőven kihasználják azt, hogy az országban igen magas a napos órák száma. A szegény lakosoknak ez óriási segítség: egy 40 éves asszony azt mondja, életében először lesz otthonában áram, eddig petróleumlámpával világítottak, amely az egész házat megtöltötte korommal.

A napelemek azonban nem olcsók, körülbelül 300 dollárba kerül egy, amely egy bangladesi lakos évi jövedelmének majdnem a felét teszi ki. A beszerzés megkönnyítésére a szervezet mikrohitel-rendszert vezetett be, hogy a részletfizetés révén mindenki megengedhesse magának az energiaforrást.

A háztartások mellett a vállalkozások is jól jártak ezzel a befektetéssel, mivel az állandó fény több munkára ad lehetőséget. A CNN hírműsorában megszólaltatott varroda tulajdonosa elmondta, a profitjuk szinte megkétszereződött, amióta beszerelték náluk a napelemeket.

Nemcsak a meglévő vállalkozások tudnak gyarapodni, hanem újak is létrejöhetnek, például áramot lehet vásárolni egymástól. Néhányan mobiltöltő-állomást is létrehoztak, ahol pár centért fel lehet tölteni a telefonokat, amelyek ott nagyon olcsók, és emiatt népszerűek is, de a töltéssel eddig gondok akadhattak.

Forrás: CNN Environment

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!