Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 1.4.2011

Tovább szennyezi az Azomureş Marosvásárhely levegőjét: mi a kockázat?

Fotó: zedworks/flickr.com

Mind a múlt héten, mind ezen a héten több alkalommal mutattak ki a megengedettnél nagyobb mennyiségű ammóniatartalmat a levegőben, Marosvásárhelyen. A szennyezésért az Azomureş vegyipari kombinát a felelős. A levegőbe kibocsátott szennyező anyagok mennyiségét március 22. és április 15. között mozgólaboratórium segítségével figyeli a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM), 28-ig összesen húsz alkalommal mértek a megengedettnél magasabb értékeket.

Kertész Melinda – Rácz Tímea

Az APM által megengedett értékek félórás intervallumokra 0,300 milligramm, napi átlagban pedig 0,100 milligramm ammónia köbméterenként. „A méréseket folyamatosan végezzük, a nap minden órájában” – nyilatkozta az Erdély FM híradójának Dănuţ Ştefănescu, az APM Maros megyei igazgatója március 25-én. Az igazgató azt is elmondta, hogy március 22-én, 23-án és 24-én a félóránként rögzített adatok szerint az ammóniakoncentráció többször is túllépte a 0,300 milligrammos értéket; bizonyos mérések alatt akár a 0,800-as értéket is elérte.

Egyébként a Környezetvédelmi Ügynökség honlapján közzétett, március 28-ával bezáruló jelentés szerint 25-én és 28-án is magasabb értékeket mértek. Dănuţ Ştefănescu tegnapi megkeresésünkre közölte, hogy ezeken kívül március 30-án is a meghaladta a napi megengedett átlagot.

Az APM csak a méréseket végzi, az adatokat pedig a Környezetvédelmi Őrségnek továbbítja, akik jogosultak esetleges bírságot kiróni a vegyipari kombinátra. Pénteken a Környezetvédelmi Őrség azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem hoztak ez ügyben semmilyen döntést, az APM mérési adatait az Azomureş dokumentációjával is össze kell vetniük, és egyéb ellenőrzéseket is végezniük kell, például meg kell vizsgálniuk, hogy meghibásodás miatt kerül-e magas ammóniakoncentráció a levegőbe. Telefonos megkeresésünkre az Azomureş környezetvédelmi irodája nem volt hajlandó információkkal szolgálni, írásbeli megkeresésünkre péntek délutánig nem érkezett válasz.

A vegyipari kombinátot idén már két alkalommal bírságolta meg a Környezetvédelmi Őrség: januárban és februárban egyenként ötvenezer lejes bírságot szabtak ki rájuk. Az Adevărul információi szerint a vállalat az egyik büntetést kifizette, a másik esetében fellebezést nyújtott be, amelynek elbírálása még folyamatban van.

Az Azomureş vegyipari kombinát működése folytán bekövetkező légszennyezés komoly kihatással van a marosvásárhelyi lakosság egészségére. A levegőbe kerülő ammóniaszennyezés által előidézett megbetegedésekről Kurjatkó Tamás marosvásárhelyi családorvost kérdeztük. Elmondta: az utóbbi két évben egyre gyakrabban fordulnak meg rendelőjében a nem fertőzéses légúti panaszokkal érkező betegek, például sípolással járó kilégzésre egyre többen panaszkodnak.

A hiperreaktív bronchitisz (HRB-szindróma) incidenciája főként a a 1-4 éves korosztály körében növekedett meg: minden tizedik gyerek esetében észlelhetők a tünetek. A családorvos elmondta, olyan pácienst is kezelt, aki naponta asztmás krízissel szembesült, majd sikerült elhagynia a kezelést nem sokkal azután, hogy elköltözött a városból. A családorvos elmondta, az aktív lakosság könnyebben megbirkózik az időszakos szennyezésekkel, nem így a gyerekek és az idősek.

Címkék: , , , , , , ,

5 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: kéretlen vélemenyező
  Közzétéve: 1.4.2011, 10:30 pm

  Kedves Melinda és Timea,

  Örömmel veszem, hogy vannak olyan újságirók akik akár környezetvédelmi szakújságirok lehetnek. Gratulálok a cikkhez.
  Remélem, hogy az alábbiakban következő megjegyéseimet épitő kritikának veszitek:
  1. nem értem miért jó a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökséget APM-nek röviditeni mikor az MMKÜ lenne
  2. “Az APM által megengedett értékek”nem az MMKÜ engedélyzi az értékeket hanem a működési engedélyben vannak ezen értékek lefektetve jogszabályok illetve más kritériumok szerint, tehát az MMKÜ csak ez utóbbiak alkalmazója
  3. az incidencia egy szép szó, de vajon hányan tudjak az olvasók közül, hogy eszik e vagy isszák? :)

  Még számtalan jó cikk reményében, üdvözletemet küldöm a Maros közeléböl.

 2. A hozzászólás szerzője: világproletárja
  Közzétéve: 2.4.2011, 2:11 pm

  Ezek szerint a vásárhelyi kombinát „csak” légúti megbetegedéseket okoz? Készült erről a témáról komoly kutatás, vagy csupán egyetlen vásárhelyi családorvos benyomásai (kik fordulnak meg egyre gyakrabban a rendelőjében), amiről biztosan tudhatunk? Gyanítom, hogy sokkal nagyobb a baj és a veszély, mint amennyi a cikkből kiderül.
  Eszméletlenül sok embert érint rendkívül súlyosan a téma, és az Azomureş környezetvédelmi irodája nem hajlandó információval szolgálni az újságíróknak, azaz a lakosságnak. Felháborító.

 3. A hozzászólás szerzője: pageci geza
  Közzétéve: 24.6.2011, 9:24 pm

  ha megszunne a kombinat is mi a sz.a.r lenne meg ebben a varosban

 4. A hozzászólás szerzője: pageci geza
  Közzétéve: 24.6.2011, 9:32 pm

  csinaljatok 10000 lakosnak munkahelyet megfelelo korulmenyek kozott es utana foglalkozzatok akombinat bezarasaval ha az azomarost bezarjak nyugodtan bezarhatjak a nagy hipermarketeket is nem lesz penz

 5. A hozzászólás szerzője: reccs
  Közzétéve: 30.11.2011, 12:16 pm

  Ezek szerint vannak vasarhelyi lakosok, akik aggodnak, hogy mi lenne a kombinat nelkul…..jah es a hipermarketek nelkul . Szegeny szegeny gyengeelmeju vasarhelyiek, ekes bizonyitek arra, hogy az Azomures kibocsajtott szennyezese nemcsak a leguti megbetegedesek elofordulasat segiti elo.

Szólj hozzá!