Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.1.2011

Zöld tippek, hogy kisebb legyen a villanyszámlánk

Belső tereinkben a világítási megoldásokra kell leginkább odafigyelni. Amikor egy szoba megvilágítását észszerűen megtervezzük, egyaránt kihasználva a természetes és mesterséges fényforrásokat, több téren is jótékony hatásokat tapasztalhatunk meg. Zöld izzókra, energiára váltani pénzügyi, egészségügyi és kényelmi szempontból egyaránt megéri.

Cserélj villanykörtét!

A zöldek tanácsai és buzdítása ellenére az emberek nehezen állnak át a kompakt izzókra. Bár ezek használatával egy égő élete alatt mintegy 30%-kal kevesebbet fogyaszt a hagyományosnál, sokan nem szeretik az általuk kibocsátott fény minőségét. Ehhez az is hozzájárul, hogy a legtöbb kompakt izzó mérgező higany felhasználásával készül. Szerencsére az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyernek a LED-technológiát hasznosító izzók; ezekben már nincs higany, és a fényük is jobban hasonlít a hagyományos izzókéhoz.

Összehasonlításképp egy LED-es villanykörte 12 és fél watton világít olyan fényerővel, mint egy hagyományos 60 wattos körte. A legújabb LED-es izzók 25 ezer órán keresztül képesek működni, és ha az egész USA ezek használatára állna át, évente 32,6 terrawatt-óra elektromos energiát takaríthatnának meg.

Használd ki a falakat!

Az égők kicserélésén kívül egyéb egyszerű változtatásokat is hozhatsz otthonodba: világos falfestékkel és tükröző felületekkel maximalizálni lehet a fényhatást egy-egy helyiségben. Ideális a fehér fal, de ha színesebbet – és nem egyszínű szobát – szeretnél, azt a falat fesd tarkább színekre, amelyik a legkevesebb természetes fényt kapja. A világos falak és a fényezett padló (linóleum vagy fényezett fa) visszaverik a fényt, így a szoba egyúttal tágasabbnak is tűnik.

Használj hangulatvilágítást!

A boltok extrém kivilágítása bizonyítja, hogy az ember számára kellemetlen a sok mesterséges fényforrás. Mindemellett sokba is kerül, mivel minden sarkot kivilágítani nemcsak fölösleges, de drága is. Ezért érdemes megfigyelni, a helyiségek mely részén van szükség a legtöbb fényre, és oda szerelni a lámpákat, a falat is felhasználva a fény szétszórására. Ahol koncentrált fényre van szükségünk – olvasáshoz, íróasztalnál –, ott elég egy kisebb fényforrást arra a bizonyos pontra irányítani. A hangulatvilágítás ugyanakkor kellemesebbé, otthonosabbá is teszi a lakást.

Nemcsak a pénztárcánk, az egészségünk is érezni fogja a hangulatvilágítás jótékony hatásait. Testünk érzékeli a nappal és az éjszaka váltakozását, a mesterséges fény azonban befolyásolja a szerotonin és melatonin hormonjaink működését. Előbbi a nappali energiánkért, utóbbi az éjszakai alvásért és regenerálódásért felelős, a túl erős fény pedig felborítja a kettő közötti egyensúlyt.

Használd ki a természetes fényt!

Bár egy lakás természetes megvilágítása gyakran nem tőlünk függ, nem mi terveztük eredetileg, ha lehetséges, megéri az ablakok újratervezésébe fektetni. Egy új ablak ugyan többe kerül, mint egy új villanykörte, viszont hosszútávon nemcsak elektromos energiát takaríthatunk meg, hanem a szellőztetés is könnyebbé válik, így nyáron hűvösebb lehet a lakásban.

Használd a kapcsolót!

Bár gyermekkorunk óta tanuljuk, és nagyon egyszerűnek tűnik, mégis nehezünkre esik lekapcsolni a lámpákat, amikor nincs is rá szükségünk. Ha mégis nagyon zavar, hogy sötét szobába lépjünk be, felszerelhetünk mozgásérzékelő lámpát is – nagyjából elérhető áron hozzáférhető, és sok modell könnyen, szakember segítsége nélkül is felszerelhető.

Forrás: Inhabitat

Címkék: , , , ,

2 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: dinnye
  Közzétéve: 31.1.2011, 4:37 pm

  Akkor a “spórlós” égőkről mégsem igaz, hogy akkor fogyaszt kevesebbet, ha már be van melegedve? Szóval, akkor ezt is érdemes kapcsolgatni? Vagy mégsem?
  Lassan annyi sok okos ötletet hallok, hogy hajlok az összes “spórlós” égőről visszatérni a jól bevált klasszikushoz. Olcsó és tudom, hogy mikor mit csinál…

 2. A hozzászólás szerzője: Borbi
  Közzétéve: 31.1.2011, 5:17 pm

  A ledes egők tényleg profik, de kb 100 lei egy Philips (ugy 10 szer tobbet tart mint a normal izzos). Igy meg a sporlas nem is igazan sporlas. A normal egoket pedig eus szabalyozas szerint vonjak ki (Elvileg mar nem szabadna 100wost sem arulni). Igy maradnak az olcso kinai takarekos egok, amik sem tartossagban, sem szinspektrumban nem alakitanak nagyot.

Szólj hozzá!