Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.1.2011

Műalkotások tengerparti szemétből

Képernyőfotó

Richard és Judith Selby Lang számára egy kiruccanás kedvenc észak-kaliforniai tengerpartjukra egyenlő egy anyagbeszerzési körúttal. Az elmúlt tíz évben a művészházaspár a csendes-óceáni nagy szemétfolt kimosott műanyag darabjait gyűjtötte össze, és készített belőlük szemétszobrot.

Honlapjukon így vallanak az alkotások történetéről: „1999-ben kezdtünk műanyag hulladékokat gyűjteni (…), egyes elemek különösen megragadták a figyelmünket, például tejespalack-kupakok, fésűk, játékkatonák, uzsonnás dobozok darabjai. Azokra a tárgyakra figyeltünk, amelyek gyakoriságuk által megmutatják, mi történik az óceánokban világszerte. Amit mi gyűjtünk, nem a fürdőzőktől származik, hanem a víz mossa ki. A műteremben megtisztítjuk, csoportosítjuk ezeket szín és fajta szerint. A műanyag elemeket nagyobb szobrok, installációk, „élőképek” és ékszerek készítésére használjuk. (…) Míg a munkáink anyaga üzenet arról, hogyan teszi tönkre az ipar világa a természet világát, a végeredmény gyönyörködtető céllal bír.”

One Plastic Beach from Tess Thackara on Vimeo.

A környezettudatos művészet egyre népszerűbb, a műanyaghulladék sok művész kedvenc nyersanyaga. Azonban annyi műanyagrészecske található a tengerekben, hogy a világ összes múzeumát pusztán ilyen alkotásokkal meg lehetne tölteni: szakértők szerint minden négyzetmérföldnyi óceánra 46 ezer műanyagdarabka jut.

Forrás: TreeHugger

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!