Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.1.2011

Cementgyárból lett kastély Spanyolországban

Az elhagyatott gyárak olykor elhagyatott kastélyokhoz hasonlítanak hatalmas méreteikkel, toronyszerű silóikkal. Ricardo Bofillspanyol építész egy, a 19-20. század fordulóján épült cementgyárban látott fantáziát, és alakította azt át egy mesebeli kastélyra emlékeztető épületté.

Az egyszerűen csak Cementgyárnak nevezett komplexumban Bofill irodái, gyűjteményei, egy modell-laboratórium, kiállítóterem, saját lakása, vendégszobák és tágas kertek is helyet kaptak. Az eredeti épület 30 silóból, hatalmas géptermekből és földalatti helyiségekből állt. Renoválás után is úgy néz ki, mintha csak néhány elemét eltávolították volna, hogy az eddig nem látható részletek is előtérbe kerüljenek.

Az építész saját fotói

>>Mit kezdjünk egy régi gyárépülettel? Hát költözzünk bele!>>

A gyár brutalista (nyers anyagfelületeket kedvelő stílus) és szürrealista elemeket is tartalmazott, amelyeket Bofill kiindulási pontként használt fel. A silókat borostyánnal futtatta fel, ebből lett a „Katedrális”. A belső terekből sok elemet megtartott, például néhány régi tartály, amelyekben ki tudja, mit tartottak azelőtt, most is ott lógnak a mennyezetről. Bofill a komplexum főépületét rendezte be saját lakosztálynak; egyszerű berendezéssel – hadd beszéljen maga az építészet.

Forrás: Inhabitat

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!