Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.1.2011

Kilenc napig úszott egyfolytában egy jegesmedve

Fotó: BBC

Kilenc nap alatt 687 kilométert úszott egy jegesmedve 2-6 Celsius-fokos vízben. A meghökkent kutatók arra következtetnek, hogy az olvadó jégtakaró miatt csak így juthatnak el egyik vadászterületről a másikra. Ezáltal azonban saját és a kölykeik életét is veszélyeztetik.

Ez az első alkalom, hogy egy példány teljes, nyílt vízi útját végigkövették. A tudósok GPS-nyakörvvel láttak el egy nőstény jegesmedvét, így két hónapig minden tartózkodási helyéről tudomást szereztek. Az eredmények azt mutatják, hogy ez az időszak nagyon megviselte a medvét, zsírjának mintegy 22 százalékát veszítette el, és egyéves kölyke is elpusztult, mivel nem bírta a hosszú utat.

George M. Durner kutató szerint a Beaufort-tengerben egyre nehezebb körülmények várnak a jegesmedvékre. “1995 előtt a jégtakaró nyáron is kitartott a kontinentális talapzaton, így a távolság két jégtábla vagy a jég és a szárazföld között kisebb volt, kevesebb erőfeszítést jelentett egyikről a másikra átúszni. A mostani nyári olvadások miatt a medvéknek többet kell úszniuk. Az pedig, hogy a tengeri jégtől függ a megélhetésük, az egyik legveszélyeztetettebb emlőssé teszi őket” – mondja Durner.

Forrás: BBC

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!