Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 20.12.2010

Malawiban olcsóbb a kóla, mint az ivóvíz: Tika afrikai önkénteskedéséről mesélt Kézdivásárhelyen

Tika, azaz Kolumbán Katalin Kézdivásárhelyen mesélt önkéntestapasztalatairól, a malawi iskoláról és a különböző problémákról, amelyekkel meg kellett küzdenie hat hónapos ottléte alatt.

>> URBAN HEROES: Tika, aki iskolát alapított Malawiban >>

Az önkéntes munka nemcsak Kelet-Európában, de Afrikában is ismeretlen fogalom, az iskola létrehozásában alig akartak neki segíteni. A szervezet afrikai képviselői is először „te csak egy lány vagy, nem érted” – mondattal visszautasították, míg végül a dán főnökénél veszekedéssel sikerült elérnie, hogy megvalósítsák a tervét. A helyi törzsfőnökök felajánlottak egy templomot az iskola épületeként, és élve hatalmukkal kiadták, hogy mindenki küldje iskolába a gyermekét. Az eredmény: háromévesektől egészen a kamaszokig 800 gyermek került Tika és három másik önkéntes helyi tanár szárnyai alá.

A törzsfőnökök hatalma különben az élet minden területén megmutatkozik. Bár már nem övezi őket olyan tisztelet és szokások, mint húsz évvel ezelőtt (például korábban haláluk esetén egy élő gyermeket is eltemettek velük együtt), ma is döntő a szavuk bizonyos kérdésekben, hatalmuk van büntetni azt is, akire egyszerűen megharagudtak valamiért.

A kicsik Tikától, mint fehér embertől eleinte kimondottan féltek, sírtak, amikor meglátták. Az értekezés is nehezére esett, mivel a gyerekek csak bemagolják az angolt, de nem értik. Gyakran a segítségként odaküldött tanárokkal sem tudott szót érteni; a játékok, amelyeket meg akart tanítani nekik, egészen más formában valósultak meg. Emellett egyéb gondok is adódtak, például a gyerekek néhány perc után egyszerűen elaludtak az iskolapadban.

December 15-én Tika a Zöld Nap Egyesület meghívására tartott beszámolót a kézdivásárhelyi Vigadóban (fotó: zoldnap.info)

Beszámolójában Tika olyan érdekességeket is megemlített, hogy a buszjáratok csak akkor indulnak el, ha megtelik a jármű, és a benzinnel ekkor sem pocsékolnak, nehogy megmaradjon: volt olyan eset, amikor húszpercenként megálltak tankolni.

Az iskola ma is működik, bár a támogatások megszerzése sem ment zökkenőmentesen. A segélyként érkező tankönyvekhez gyakorlatilag lehetetlen volt hozzájutni, az ottaniak nem adományozták, hanem pénzért árulták ezeket. A pénzek is különböző zsebekbe folytak, a szervezet pedig ha támogatott, akkor ezt logikátlanul tette: például egy küldeményben egy adag krétát és papírlapokat küldtek, de a kréta mellé nem érkezett tábla, a papírok mellé pedig marker, tehát együtt teljesen használhatatlanok voltak.

A szociális különbségek óriásiak, Tika nagyon sok gazdag embert látott, akik éttermekbe jártak, a legújabb autókon közlekedtek, és az ország turizmusa az ő kezükben van. Úgy hallotta, régen ők voltak a rabszolga-kereskedők, és innen ered a gazdagság és hatalom. Ezzel szemben a többség mély nyomorban él, amelyről a TOTB-nek adott korábbi interjúban is beszélt. A víz hiánya, illetve tisztasága a legnagyobb probléma és a legtöbb betegség forrása is. A Coca-Colának nagy hatalma van Malawiban, termékei olcsóbbak, mint az ivóvíz, ezért sokan inkább az üdítőket isszák.

Tika megrázó dolgokat is tapasztalt: résztvett egy hat órán keresztül tartó istentiszteleten is, ahonnan kimenekült, amikor imádkozni kezdtek, annyira megijedt az extázisba esett emberektől és a nyelvek zűrzavarától. A legmegrázóbb ténynek a női körülmetélést tartotta, amelyet szerencsére már nem minden törzsben gyakorolnak, de néhol még alkalmazzák.

Címkék: , , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Tibor
    Közzétéve: 20.12.2010, 8:01 pm

    Igen, hasznot hozóbb a Coca-Colát forgalmazni, mint ivóvízhálózatokba befektetni, vagy általában olyan infrastrukturális projektekbe, amelyek elősegítik az afrikai országok önállósulását.

Szólj hozzá!