Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.11.2010

Hallgasd élőben a bálnák énekét!

Megszokhattuk már, hogy számítógépünkön keresztül bármikor otthonunkba érkezhet az óceán zúgása, a falevelek suhogása vagy egyéb természeti hang. Egy új projekt segítségével azonban élőben hallgathatjuk meg a bálnák énekét.

A Listen to the Deep Ocean (LIDO) audio felszerelése eredetileg távoli csillagok által kibocsátott neutrínók (anyagi részecskék) feltárására szolgált, viszont a mélyben bálnák, cethalak és delfinek hangját is rögzíteni képes. Ezek ugyanis ugyanazon a hullámhosszon énekelnek, mint amilyenen a neutrínókat érzékelni lehet.

Míg az asztrofizikusok energiaütközések hangjára figyelnek, a biológusok a mélytengeri zajokra kíváncsiak és arra, hogy ezek milyen hatással vannak az élőlényekre. Azt már ismerik, hogy a zajszennyezés halálos lehet a bálnák számára, és hogy az apró korallok „zene” által találják meg a helyüket egy korallszigeten, viszont a tengeri hangok kutatása még nagyon kezdetleges állapotban van.

A LIDO honlapján pedig bárki meghallgathatja élőben egy bálna, egy ámbráscet vagy egy delfin hangját, vagy böngészhet a hangtárban a felvételek között. Az oldal előfordulási statisztikákat, bemutatókat is tartalmaz.

Forrás: Tree Hugger/LIDO

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!