Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.11.2010

Lanyha érdeklődéssel startol a mexikói klímacsúcs

November 29. és december 10. között rendezi meg az ENSZ Cancunban az éves klímacsúcstalálkozót. Míg a tavalyi koppenhágai találkozó hatalmas politikai és médiaeseménynek számított, a ma kezdődő csúcstól nem sokat várnak sem a részvevők, sem a sajtó.

Koppenhágában több, mint 120 államfő, köztük Barack Obama amerikai elnök és Gordon Brown brit miniszterelnök jelent meg, miközben Mexikóban egyetlen magas rangú politikus sem jelezte részvételét. A BBC húsz riporterrel tudósított a tavalyi találkozóról, míg idén egyetlen tudósítót küldött ki az eseményre – jegyzi meg a The Ecologist.

A koppenhágai klímacsúcs hírhedt, eredménytelen tárgyalásai után most sem remélik, hogy bármilyen fontos egyezményre jutnának. A 2012-ben lejáró kiotói egyezmény helyettesítésére lenne szükség, ám az úgynevezett Koppenhágai Egyezményt egyetlen ország sem írta alá, csupán „tudomásul vette”.

A cancuni találkozó legfontosabb napirendi pontjai közé tartozik a klímaváltozások elleni intézkedések finanszírozásának egyeztetése, vagyis annak megbeszélése, hogy a kevésbé iparosodott, fejlődő országok milyen mértékben kapjanak támogatást. Ezenkívül az Erdőpusztulásból származó emisszió csökkentése (REDD) program is vitatéma lesz, valamint az egyes országok karbonlábnyom-csökkentésre irányuló intézkedéseit is pontosítani szeretnék.

Ami a finanszírozásokat illeti, több probléma is jelentkezett a koppenhágai találkozó óta. Egyrészt a megegyezés szerinti 30 milliárdos támogatásnak csupán egynegyedét ítélték oda különféle nemzetközi klímaváltozási programokra, és emiatt félő, hogy a fejlődő országok nem eléggé motiváltak a Koppenhágai Egyezmény betartására. Ezenkívül például az USA nem hajlandó globális, kötelező erejű szerződést aláírni a kibocsátások csökkentésével kapcsolatban, amíg a fejlődő országokban sem mutatkozik jelentős csökkenés.

A jóslatok szerint a cancuni csúcs alatt leginkább ezek az érintett, fejlődő országok kapnak a legtöbb szót, viszont pozitív kimenetelre nincs sok esély. Az államfők hiányában remélhetőleg a tudománynak is több szerep jut majd, és ha önmagában sok eredmény nem is születik Mexikóban, arra számítanak, hogy előkészíti az utat ahhoz, hogy jövőre a dél-afrikai klímacsúcson végre megszülethessék egy valódi egyezmény.

Richard Black, a BBC környezetvédelmi tudósítója azonban arról számolt be, hogy az általános hozzáállás szerint az egységes ENSZ-keretegyezmény elavult. „Minden állam azon igyekszik, hogy a kibocsátásait csökkentse, viszont ezt mindenki a maga módján teszi – az USA-nak saját programja van, akárcsak az EU-nak vagy Kínának. Hagyjuk mindenkit a maga módján cselekedni, de határozzunk meg néhány méltányossági és átláthatósági alapelvet” – mondta pénteken Lord Prescott, volt brit miniszterelnök-helyettes, a kiotói egyezmény megszületésének egyik kulcsszereplője.

Forrás: The Ecologist/BBC

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!