Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.11.2010

A legszennyezőbb államfők toplistája

Fotó: E-mans/flickr.com

A Terra Eco magazin toplistát állított össze a legszennyezőbb államfőkről, repülőgép-használatuk alapján. Kiderült, az Egyesült Államok elnökének karbonlábnyoma szinte akkora, mint a kínai, a mexikói és a brazil államfőé együttvéve.

Január 1. és október 31. között Barack Obama utazásai az Air Force One elnöki gépen körülbelül 20 ezer tonna CO2 kibocsátását eredményezték. A Terra Eco újságírói szerint a szennyezés talán nem lett volna hiábavaló, ha sikerült volna életbe léptetni a klímatörvényt. Lula da Silva brazil elnök többet utazott, mint Obama, viszont az ő gépe „csupán” 7000 tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelős. A francia elnök idén majdnem feleannyit utazott repülővel, mint 2008-ban, mandátuma első évében. A hatos toplista:

1. Barack Obama

Az Air Force One, egy Boeing 747-200-as a legszennyezőbb nyilvántartott repülőgéptípus. Obama 150 ezer kilométert utazott amerikai légtérben és 50 ezret nemzetközi útjain.

2. Felipe Calderon

Mexikó elnöke hetvenkétszer szállt gépre, hogy pártját az országban népszerűsítse, de a kibocsátások oroszlánrésze (87%) a külföldi utazásaiból származik, amelyeket egy Boeing 757-es fedélzetén tett. Összesen 7.120 tonna szén-dioxid írható a rovására.

3. Luiz Inacio Lula da Silva

A brazil elnök 220 ezer kilométert utazott belföldön, és ezzel pár tonnával kevesebb szén-dioxidért felelős, mint mexikói kollégája. Da Silva Embraer 190-es repülőgépen utazik, amely kevésbé szennyező, mint a Boeing-ek.

4. Hu Jintao

Kína államfője szintén valamivel több, mint 7 ezer tonna CO2-t juttatott utazásaival a levegőbe. A mennyiség nem a repülőgép (Boeing 747-400) alacsony szennyezési faktora miatt kevés, hanem azért, mert a kínai elnök keveset utazik: a vizsgált időszakban mindössze tizenegyszer ült gépre.

5. Angela Merkel

A német kancellár karbonlábnyoma már csak 5.138 tonna, ennek nagy része külföldi útjai során került a levegőbe. Belföldi utakon Bombardier Challengerrel vagy Super Puma helikopterrel utazik.

6. Nicolas Sarkozy

Franciaország elnökének „számlája” csupán 2.900 tonna CO2, a Terra Eco újságírói szerint ez az idei spórlásoknak köszönhető. Sarkozy januártól októberig mindössze 134 ezer kilométert utazott külföldre egy Airbus 319 fedélzetén.

Forrás: think.hotnews.ro

Címkék: , , , , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: gyulabiusz
  Közzétéve: 26.11.2010, 1:08 pm

  na, ez kb olyan mint leugatni az erdőtűzhöz kiszálló tűzoltókat, mert a tűzoltókocsi széndioxidot bocsát ki, ami felmelegedést okoz és így több az erdőtűz.

  egy elnök carbon-footprintje libafing ahhoz képest, hogy mit jelentenek az intézkedései. erre kellene koncentrálni.

  • A hozzászólás szerzője: Sebők Botond
   Közzétéve: 26.11.2010, 1:56 pm

   Azért szerintem ez is mérvadó statisztika, es ha önmagában érthető is az egyes államfők utazgatása, összehasonlítva a következtetés hogy Obama és a többiek is lemondhatnának az extra szolgáltatásokról repülőjükön mert ők is elférnének egy kis business-jetben

 2. A hozzászólás szerzője: PL
  Közzétéve: 29.11.2010, 2:51 am

  gyulabiusz-al egyetertek. Ennek a toplistanak annyi koze van az igazi problemahoz, mint a teheneknek a globalis felmelegedeshez.

Szólj hozzá!