Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.11.2010

Lehet egészségesen táplálkozni napi 1 euróból?

Egy szlovén gyógyszerész szerint ez igenis lehetséges, ha időt fordítunk arra, hogy kikapcsolódásképpen kicsit kertészkedünk, és megtermeljük a saját zöldségünket és gyümölcsünket. Ales Cerin az utóbbi két hónapban átlagosan 1,01 eurót költött élelemre, hogy bebizonyítsa, radikálisan lecsökkenthetjük fogyasztásunkat, és ez nem megy feltétlenül az egészségünk rovására.

A négygyerekes apa egy egyszerűbb és szerényebb életstílust népszerűsítene Európában, egyúttal a globális szegénység és a nyugati túlfogyasztás ellen kampányolva. Ezért fogott bele a most záruló kísérletbe, és megpróbálta – sikerrel – 1 euró körüli összegre csökkenteni napi élelemköltségeit. (Szlovéniában egyébként az átlagfizetés 1500 euró körül mozog.) Módszere az volt, hogy saját kiskertjében termelte meg a zöldséget és a gyümölcsöt: almát, póréhagymát, babot, salátát, cikóriát, paprikát. Vizet, gyógyteákat és a közeli gazdaságból beszerzett tejet ivott; ugyanakkor a büdzséből nem futotta például zöld teára vagy sajtfélékre. A joghurtot saját magának készítette, ugyanígy a müzlit és a kenyeret is. Fontos szerepet játszott őszi diétájában a gesztenye, amelyet a közeli erdőben gyűjtött.

A férfi négy kilót fogyott az utóbbi két hónapban, úgy, hogy folytatta a napi aktív életmódot, azaz rendszeresen biciklizett és hetente háromszor kocogni járt. Kísérlete végén úgy nyilatkozott, nagyon egészségesnek érzi magát, és folytatja ezt az életmódot, azaz kevesebbet és egészségesen táplálkozik.

A fejlett országokban élő családok 400-szor többet költenek élelemre, mint a fejlődő világban élők; ha mindenki annyit fogyasztana, mint a nyugati ember, csak egy hatszor ekkora Föld tudná eltartani az emberiséget – vélte Ales Cerin. „A globális válság is mutatja, hogy nem mehet ez így tovább. Problémáink vannak a terrorizmussal, és ez többek köztt azért van, mert a világ többi része nem kedvel minket a mohóságunk miatt” – nyilatkozta a Reutersnek.

Forrás: Reuters

Címkék: , , , ,

4 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Ildy
  Közzétéve: 25.11.2010, 5:49 pm

  Gondolom ennyi kerti munka es 4 gyerek mellett nem dolgozott! Mert ha napi 8-10 orat ledolgozik, foglalkozik a gyerekeivel, nem igazan marad ideje kerteszkedni is! Kisse nehez elfogadnom, hogy a kiskert fenntartasa csupan napi 1 euroba kerulne. A magok sincsenek ingyen, s akarmilyen biotermelest folytatsz, valamennyit csak kell kolts a kartekony rovarok/allatok elleni vedelemre.

 2. A hozzászólás szerzője: bordaska
  Közzétéve: 25.11.2010, 10:52 pm

  Ket munkahelyem van, egyetem es csalad, gyermek. Mellette ket biokertet gondozok, egyedul, egyet a haz mellet, egyet a varoson kivul. Ez igy megvalosithato, belefer egy ember eletebe. Ugyanugy mi sutjuk a kenyeret, lisztet malomban oroltetunk, mi csinaljuk a joghurtot hazitejbol, forrasvizett toltunk stb. A rovarok elleni vedelemre nem kell kolteni, elsosorban a magas foku biodiverzitassal vedekezunk. Uzletbe alig jarunk. Ami a koltsegeket illeti, igaz, hogy etkezesre keveset koltunk, de az egesz modszertanra, az elofeltetelekre tobbet (magvak, szerszamok, benzin a sok utanajaras miatt stb.), kb. havi 200-300 eurot, ha atlagolom.
  Az egeszben termeszetesen nem is az anyagiak a lenyeg, inkabb eletfilozofia. A novenyek szeretete, gondozasa, a termeszet kozelsege es rahangolodas energiaji megjelennek egyeb teruleteken, munkaban, tarsas kapcsolatpkban. Ezt nem is lehet kulon elkepzelni. Nem csak egeszsegesek , hanem egeszek leszunk tole.

  • A hozzászólás szerzője: dinnye
   Közzétéve: 26.11.2010, 7:52 am

   S, akkor ez hány euro is/nap? 1euro kajára + még 9 az életfilozófiára 😀

 3. A hozzászólás szerzője: nem greg
  Közzétéve: 26.11.2010, 7:08 pm

  szerintem is teljesebbé válik így az ember. Bordaska gratulálok!
  Mit szól a TOTB, lenne itt fórum-felület egy a Cerin úrral hasonszőrúek számára? Véleményt, ötleteket, tippeket cserélni.
  Meg aztán egyebekben is konkretizálódhat egy ilyen közösség, pl. közös gazdálkodási tervekben: az idén én ezt termelem, te pedig azt, ősszel terményt cserélünk. A tiéd is bió, az enyém is bió. Pénzre nincs szükség, anélkül is megegyezünk. Máshol működnek már ezek a modellek, és nem kizárólag profi kertészek között.

Szólj hozzá!