Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 13.10.2010

Jelölik a zöld úthálózatot Kovászna megyében


Fotó: Ráduly Attila

Kedden megkezdték a Nemere Útja kijelölését. A zöld útvonal létrehozásának célja Felső-Háromszék természeti és kulturális értékeinek, hagyományainak feltárása, ismertetése, megőrzése és összekapcsolása. A Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság és a Zöld Nap Egyesület által kezdeményezett projektet Kovászna Megye Tanácsa is támogatja.

Kedden Csernáton és Futásfalva környékén festették fel a jeleket az ikafalvi cserkészek segítségével. Az útvonal közel 80 kúriát és több mint 30 borvízforrást érint. Több mint 230 km hosszan halad át Kézdi- és Orbaiszéken, a következő településeket érintve: Kézdivásárhely, Ozsdola, Kézdimartonos, Bereck, Lemhény, Kézdialmás, Csomortán, Esztelnek, Kurtapatak, Bélafalva, Kézdiszentkereszt, Kézdiszentlélek, Kiskászon, Kézdiszárazpatak, Kézdikővár, Torja, Futásfalva, Ikafalva, Csernáton, Kézdialbis, Dálnok, Maksa, Eresztevény, Réty, Bita, Nagyborosnyó, Kisborosnyó, Feldoboly, Zágon, Papolc, Csomakőrös, Imecsfalva, Székelypetőfalva, Székelytamásfalva, Szörcse, Orbaitelek, Cófalva, Lécfalva, Kézdimárkosfalva, Kézdimartonfalva, Hatolyka, Szentkatolna, Hilib, Gelence, Haraly, Zabola és Kovászna.

>> A Nemere útja Facebook csoportja
>> A Nemere útja projekt honlapja

A tervek között szerepel egy ismertető füzet kiadása is, amelyben minden érintett település szerepel egy rövid leírással, bemutatja a településen található kúriákat, borvízforrásokat, egyéb természeti és kulturális értékeket, megemlítve a helyi hagyományokat és rendezvényeket.

A Nemere útja további partnerei a Háromszéki Hegyimentő Szolgálat, KSE-Kerékpár Szakosztály, KSE-Sí és Hódeszka Szakosztály és az ikafalvi cserkészek. A következő szakaszt Torja felé a hétvégén festik meg a cserkészek, a további szakaszokra az időjárás és a jelentkezők száma függvényében az elkövetkező hetekben kerül sor. A szervezők várják az önkéntesek jelentkezését a nemereutja@gmail.com e-mail címen.

Forrás: zoldnap.info

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!