Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 2.2.2016

2020-tól hagyományos lakás építésére már nem kaphatsz engedélyt

passziv
photo by radovan1 via shutterstock.com

A kormány a múlt héten elfogadott egy olyan rendeletet, amelyet a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium terjesztett elő, és amely egy törvénymódosítás segítségével az épületek energiahatékonysági mutatójának javítására irányul. Ennek értelmében 2020-tól az új építésű épületeknek nullához közeli energiahasználata kell legyen.

A döntés egyébként összhangban van az Európai Unióéval, amely 2020-tól minden új épület esetén a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését célzó technológia alkalmazását engedélyezi csupán.

Az uniós szabály nemcsak az új épületekre, hanem az átfogó felújításokra is vonatkozik. A passzívház technológia követelményei tökéletesen megfelelnek a leendő új szabályozás kritériumainak. A rendeletben ugyanakkor nem passzívház szerepel, hanem közel 0 energiafelhasználású épület építése. Ez egyrészt azt jelenti, hogy költségoptimális szinten kell a házakat megépíteni, másrészt legalább 25 százalékban megújuló energiaforrást kell alkalmazni.

Romániában egyébként nagyon ritkák a passzívházak, és az ezzel foglalkozó szakemberek is. A passzívház egy olyan épület, amelynek a fűtési igénye fedezhető a szellőzőlevegő utánfűtésével. Ha a passzívház elérte a 22 Celsius fokos hőmérsékletet, akkor azt a vastag hőszigetelése miatt stabilan tartja.

A passzívház szellőzése egy hővisszanyerési rendszerrel történik, amely akár 95 százalékos hatékonysággal visszaszerzi a szellőzőlevegő energiatartalmát. A hőszigetelő burok miatt a keletkező hőmennyiség (napsugár, a háztartási gépek energiája, az emberek hője) a minimálisan elveszített hőt folyamatosan pótolja, így konstans szinten marad a ház hőmérséklete. A passzívházak egyik jellegzetessége a nyílászárók hatékonysága, ugyanis ezek energiaveszteség helyett energiatermelőként lépnek elő.

A megjelent információk szerint a középületeknél ez a szabályozás 2018 december 31-től fog érvénybe lépni. Ebbe a kategóriába olyan épületek esnek bele, amelyek energiafelhasználása majdnem nullával egyenlő, vagy nagyon-nagyon alacsony, és legalább 10%-ban megújuló energiából gazdálkodnak, beleértve a helyben vagy a közelben termelt energiát is.

A rendelet értelmében minden ötezer lakosúnál nagyobb település polgármesteri hivatalának kötelessége lesz terveket kidolgozni, amelyek értelmében növekedni fog az új építésű lakások száma a helyiségben, amelyek természetesen a fent említett normák szerint kell épüljenek. A helyi tervek alapján a minisztérium ki fog dolgozni egy országosat is, amelyben mind az új házak felépítését, mind a meglévők átalakítását szorgalmazzák.

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!