Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.11.2015

A Legfelső Semmítő- és Ítélőszék kellene lépjen a Schweighofer-ügyben?

Romániának december 2-ig kellene bemutatnia az Európai Bizottságnak, mit tett az erdőirtás ellen, illetve a Schweighofer és a Romsilva tevékenységének ellenőrzéséért. A Legfelső Semmítő- és Ítélőszék sajtóirodája a Romania Libera napilapnak most megerősítette, augusztus 5-én a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Osztály feljelentést kapott Schweighofer-ügyben a környezetvédelmi minisztériumtól. Arról azonban nem közöltek információt, hogy az ennek nyomán elindított kivizsgálás milyen stádiumban van.

Az Európai Bizottság Környzetvédelmi Főbiztossága a környezetvédelmi minisztériumtól tájékoztatást kért a romániai illegális fakitermelésekről és a jelenség megfékezéséért tett romániai hatósági lépésekről. A környezetvédelmi minisztérium a Romania Libera szerkesztőségének küldött, ezzel kapcsolatos tájékoztatójában az áll, a ők válaszoltak a tájékoztatási kérésre még november 13-án.

A minisztérium illetékesei elküldték az európai uniós hatóságoknak a tavaly áprilistól idén júniusig lezajlott ellenőrzések eredményeit, amelyeket a Holzindustrie Schweighofer szászsebesi és radóci gyáraiban, valamint az osztrák óriásvállalat beszállítóinál végeztek. Az ellenőrök a faanyag származási helyére, szállítására, raktározására, elsődleges feldolgozására és értékesítésére vonatkozó dokumentumokat ellenőrizték. Ezt követően két büntetést szabtak ki 80.000 lej értékben, és elkoboztak 452 köbméter faanyagot. A beszállítók ellenőrzése nyomán összesen további negyven büntetést szabtak ki, és további több mint kétszáz köbméter anyagot koboztak el. A szabálytalanságokról a minisztérium értesítette a Legfelső Semmítő- és Ítélőszéket is, arra kérve, hogy lépjen az ügyben.

A lap a Legfelső Semmítő- és Ítélőszéknél arról is érdeklődött, milyen stádiumban van a minisztériumi feljelentés nyomán elkezdődött kivizsgálás. Ezzel kapcsolatban még nem kaptak választ.

Az illegális erdőirtás ellen küzdő Agent Green környezetvédelmi szervezet megkeresésére az Európai Bizottság közölte: akár be is perelik Romániát, amennyiben nem látják, hogy fellép az illegális fakitermelés ellen. Romániának december 2-ig kellene bemutatnia, milyen konkrét lépéseket tett az utóbbi hónapokban az illegális tevékenységek felszámolásáért, illetve az osztrák nagyvállalat, a Holzindustrie Schweighofer, és az állami erdészet, a Romsilva tevékenységének átláthatóbbá tételéért. Az Európai Bizottság szerint az ország nem tett eleget azért, hogy megfeleljen az uniós követelményeknek, nem ellenőrzi megfelelően a piaci szereplőket, mozgásokat, elmarad a büntetések kiszabása, vagy azok elhanyagolhatóan kicsik, könnyen megfizethetőek.

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Horváth András
  Közzétéve: 29.11.2015, 6:10 pm

  Mit “léphet” egy bíróság egy fakitermelési “ügyben”? Menjenek a biró urak és hölgyek és tallárjaikkal “védjék meg” az erdő fáit a baltás -druzsbás favágóktól?
  Enyire kretén lett a RL és nyoméban a Transindex?
  Máskülönben a RL cikkből kiderül hogy nem a Legfelső Semmitő és Ítélőszékről -tehát egy bírőságról – van szó, hanem a Legfelső Semmitő és Ítélőszék meletti ÜGYÉSZSÉGről van szó.
  Azzal hogy összekeveri ezt a két telyesen különálló intézményt, a Transindex cikke csak zavart kellt a gyanútlan és a Transindexben megbízó olvasóban.

Szólj hozzá!