Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 14.11.2015

Méregzöld mesék: november 14-én nézz székely erdőirtás-dokfilmet

Hans Hedrich

Hans Hedrich

A Méregzöld mesék tévés premierje november 14-én romániai idő szerint 17.50-kor lesz a Duna World csatornán. Az 50 perces dokumentumfilm az erdőpusztítás ellen különféle eszközökkel harcoló aktivisták életébe enged bepillantani, főszereplője Hans Hedrich, a Neuer Weg Egyesület alelnöke. A film a Magyar Médiamecenatúra támogatásával az AvesMedia műhelyében készült az idén, írta és rendezte Szabó Attila, operatőr és vágó Simó Csaba.

A rendező és az operatőr másfél évig követte a Neuer Weg Egyesület alelnökét tényfeltárú útjaira: Csíkszeredába, Kászonaltízre, Gyergyóalfaluba, Gyergyóditróba, Gyergyótölgyesre, Kolozsvárra, sőt Németországtól Romániáig. Nagyon súlyos mondatok hangzanak el a kamera előtt: végső elkeseredettségükben a nyilvánossághoz forduló emberek szavai, akiknek családja, egészsége, vagyona ment rá a famaffiával való harcra. A kemény székely vagy román arcokat pásztázó kamera nemcsak a történeteket rögzíti: megrázóan dokumentálja, hogyan teszi tönkre egy megfoghatatlan, elkaphatatlan, a jogszabályokra és erkölcsi elvekre egyaránt immunis bűnszövetkezet nemcsak az erdőket, hanem az emberek, családok életét. Ezeknek a történeteknek a filmben nincs finalitása, a készítők magára a kimondás rituáléjára, a nevek, bűncselekmények nyilvánosságra hozására, az igazságukért küzdő emberek felmutatására helyezik a hangsúlyt.

A rétyi Schweighofer-beruházásról és az osztrák fafeldolgozó ellen vállvetve küzdő aktivistákról szóló történet a sajtóból ismert állomásai viszont jobban összeállnak. Feltűnik a filmben Gabriel Paun, az Agent Green elnöke, aki az erdőradaron feljelentett, illegális szállítmányt a Schweighofer gyárának kapujáig követte, ahol a biztonsági őrök bántalmazták; képsorok a sepsiszentgyörgyi erdőirtás elleni tüntetésről; bekerülnek azok a rejtett kamerával felvett jelenetek is, amelyeken az Environmental Investigation Agency (EIA) inkognitóban lévő aktivistájának az osztrák cég vezetői nyíltan kijelentik, átvesznek illegálisan kitermelt fát is. És ami a Think Outside The Boxot és a Transindexet illeti, mi is bekerültünk a filmbe a tavalyi, erdőirtásról szervezett kerekasztalunk meghívottaival együtt.

mindenki2

Láthatjuk annak előkészületeit is, hogyan sikerül leleplezni a Schweighofer rönkfa-mérési csalási mechanizmusát, és azt a mozzanatot is, amikor Hansot bepereli az óriáscég vezetője és tulajdonosa rágalmazásért. A film végén pedig arra is utalás történik, hogyan befolyásolja a szakmai élet, az aktivizmus és az ezzel járó, folyton utazó létforma egy ember személyes döntéseit, preferenciáit, egész magánéletét.

hans

A film tehát gyakorlatilag 2014-2015-ös áttekintése az erdőirtás, az illegális fakitermelések és a Schweighofer-beruházás elleni harc legfontosabb eseményeinek, a főszereplő szemszögéből. Hans Hedrich az utóbbi években vitathatatlanul sztár lett “zöld” körökben, de szerencsére nem szállt a fejébe semmiféle dicsőség: nyílt közvetlenségével, megnyerő őszinteségével továbbra is ugyanaz a segesvári srác, aki azért jött idehaza, mert dolga van, amit becsülettel végig akar vinni. És ha már mindent elintézett itthon, másodszor is emigrál, odahaza, külföldön élő szüleihez.

Hogy a “mission accomplished” mikor következik be – azaz mikor jön el az a pillanat, amikor Hansnak már nem lesz dolga, mivel mindenki betartja a törvényeket Romániában, és senki nem teszi tönkre a természeti erőforrásokat a gyors meggazdagodás reményében -, nyitott kérdés. Ami biztos, az a jelen: “a méregzöld mese folytatódik, a harc csak most kezdődik igazán”. Hansnak az ígéreteit komolyan kell venni, akár vele tartunk, akár az ellentáborral. A Méregzöld mesék ezért különösen szkeptikusoknak ajánlott, viszont erdőirtóknak kötelező megnézni.

A tévés premiert követően a főszereplő és az alkotók több székelyföldi helyszínen is le szeretnék vetíteni a filmet. A részletekkel visszatérünk.

Címkék: ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Ki kell húzni a logisztikát az illegális fakitermelők alól – Transindex | EuroCom - Romániai Sajtófigyelő
    Közzétéve: 28.7.2016, 1:51 pm

    […] (Az ezzel kapcsolatos kutatásokról jelentést írt, illetve részben ezt tematizálja a Méregzöld mesék című, Szabó Attila rendezte dokumentumfilm is.) Onnan Csíkszeredába, Gyergyóba, Ditróba ment, […]

Szólj hozzá!