Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.10.2015

A környezetvédelmi minisztérium szerint fantomcégek segítségével lopott fát a Schweighofer

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Holzindustrie Schweighofer, amely jelenleg Romániában a legnagyobb fafeldolgozónak és exportálónak számít, fantomcégekkel működött együtt, amelyek illegálisan termeltek ki erdőket, és ezektől a cégektől aztán faanyagokat is vásárolt – állította ma a környezetvédelmi miniszter egy, az Europa FM-em adott interjúban.

Grațiela Gavrilescu azt mondta, hogy az osztrák óriáscéget vizsgálva a minisztérium nyomozói 50 fantomcéget azonosítottak be, amelyek a vállalattal együtt dolgoztak, és azóta megszűntek. A minisztérium ezért feljelentést tett a szervezett bűnözés elleni ügyészségnél (DIICOT).

A miniszter azt is elmondta, hogy az európai hatóságokhoz fordultak az ügyben, hogy segítsenek a Schweighofer által illegálisan kitermelt és feldolgozott fa kereskedelmi útjának feltérképezésében. Gavrilescu leszögezte, hogy a cég Kovászna megyében, Rétyen beindított üzeme nem rendelkezik építési engedéllyel.

Az osztrák vállalat kedden jelentette be, hogy elkezdődtek Rétyen a munkálatok, és évente 800 000 köbméternyi fát szeretnének itt feldolgozni. A környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy péntekig nyomozók fognak érkezni Rétyre, hogy megvizsgálják az esetleges további illegalitásokat.

via epochtimes

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!