Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 22.10.2015

Interaktív térkép: a verespatakinál kétszer nagyobb ciános bányászati projekt kapja meg sorban az engedélyeket

csertes

A Mining Watch szervezet interaktív térképet tett közzé Az erőforrások dézsmálói névvel, amelyen azt mutatják meg, hogy mi történik/mi fog történni a közeljövőben Felsőcsertés közelében, az aranykitermelés miatt.

A felsőcsertési bányaprojekt az Eldorado Gold kezében van, és a Mining Watch szerint a vállalat nemrégiben újra megkezdte a munkálatokat a területen. Egyelőre a majdani bányászat segédépületeit építik a hatóságok által 2014 októberben kibocsátott építkezési engedélyek alapján, melyet aztán az Állami Építészeti Ügynökség és a Vajdahunyadi Bíróság illegálisnak ítélt. A projekt lefolyása nem lehetne ilyen gyors a csertési polgármester hathatós támogatása és a Nemzeti Ásványforrások Hivatalának könnyed hozzáállása nélkül, amellyel újabb és újabb területekhez juttatja az Eldorado Goldot, amelynek jelenleg 4591 hektárnyi területre van kitermelési joga az Érchegység déli részén. Ez körülbelül akkora terület, mint egy közepes méretű romániai városé (Marosvásárhelyé, Aradé vagy Bákóé).

„Az állami hatóságok minden kiírását a csertési arany kitermelésére vonatkozóan az Eldorado Gold nyeri meg, a 4591 hektár pedig a Verespatakra tervezett bánya területének a duplája. Ebben az esetben az állampolgárok azon akarata, hogy egy egészséges környezetben éljenek, teljesen figyelmen kívül van hagyva. Még nagyobb baj, hogy a projekt engedélyezése megyei szinten dől el, a központi hatalom teljesen figyelmen kívül hagyja” – mondta Roxana Pencea, a Mining Watch Romania képviselője.

Az elmúlt években az Edorado Gold gyakorlatilag megduplázta a területilletékeit a környéken, és így öt kerületben illetékes. Bár az ezekre kapott koncessziókat az Eldorado külön-külön szokta emlegetni, a Mining Watch által készített interaktív térkép megmutatja, hogy tulajdonképpen egy egységes területről van szó. Például a csertési projekt hatóköre túlmutat a kezdeti koncesszió határain, s így az Eldorado leányvállalata, a European Goldfields Deva cég kapott engedélyeket egy, az eredeti mellett elhelyezkedő körzetre Săliște Hondolra, ahol a tervek szerint meg fog épülni a két zagytározó, egyik különböző mérgező vegyületeket, a másik ciános folyadékot fog tárolni.

„Amikor egy projekt környezetromboló hatásait vizsgálják, elfogadhatatlan, hogy a területet kis részekre osztva tegyék ezt, és nagyon úgy tűnik, hogy az Eldorado Gold ezt a rendszert használja, hogy a projekt bővítésére az engedélyeket könnyebben megkapja. Nagyon valószínű, hogy egyben tekintve túl nagy környezeti kockázatokat jelentene ahhoz, hogy engedélyeztethető legyen, és ez esetben az illegalitás egy klasszikus példájával állunk szemben” – mondta el Oana Poenaru, a Mining Watch Romania jogi hálózatának vezetője.

2011-ben az Eldorado Gold megkapta a kitermelési engedélyt Băița-Crăciunești-re, anélkül, hogy a környezetvédelmi értékelést megismételtették volna, mondván, ez egy önálló bányászati projekt. Ezt a Környezetvédelmi Ügynökség sem kérdőjelezte meg, annak ellenére sem, hogy ugyanaz a cég fog ezen a területen dolgozni, és ugyanazt a zagytározót kívánja használni. Úgy tűnik, az Eldorado Gold tanult a Rosia Montana Gold Corporation hibáiból: azokat az engedélyeket kapja meg, amelyeket az RMGC is akart, csak nem egységesen, hanem darabokban.

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!