Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.8.2010

Világrekordot állított föl Papp Zoltán: 45 és fél óra alatt tekerte le a 1020 km-t

Sikerült világrekordot felállítania a kézdivásárhelyi Papp Zoltánnak: az 1020 km-es útvonalat sikerült kevesebb mint 48 óra alatt megtennie biciklivel. Eredeti terve szerint 40 óra alatt szerette volna végigkerekezni az utat, ám végül 45 óra és 35 perc alatt teljesítette a távot. Pénteken, augusztus 27-én indult Kézdivásárhelyről 18.25-kor, és vasárnap, augusztus 29-én valamivel 16 óra után érkezett vissza.

Barátok, családtagok, a sajtó képviselői és támogatók várták Kézdivásárhely főterén. A kísérőcsapat – két gépkocsival követték a biciklist – fáradtabbnak tűnt, mint maga a biciklis. “Voltak holtpontok, ám útközben egyszer sem fordult meg a fejemben, hogy nem fog sikerülni” – nyilatkozta Zoli fáradt, boldog mosollyal az arcán.

>> Papp Zoltán útja percről percre >>
>> Így születnek a legendák: „gondoltam, még megyek egy kicsit tovább” >>

Zolit meglepetés is várta: a kerékpárt, amit eredetileg kölcsön kapott a rekordkísérlet idejére, Rácz Károly polgármesternek köszönhetően megtarthatja

Kisfia nagyon büszke apura, és ő is szeret biciklizni. Azonnal birtokba is vette a sisakot

Miközben nyomta le egymás után a kilométereket, Papp Zoltán a családjára gondolt, feleségére és kisfiára. Nagyon sokat jelentett az ismerősök, barátok támogatása, de az is, hogy teljesen idegenek is integettek, üdvözölték, tapsoltak neki, amikor áthaladt egy-egy településen. (Útvonal: Kézdivásárhely, Brassó, Fogaras, Szeben, Déva, Lugos, Karánsebes, Orsova, Turnu Severin, Strehaia, Filiasi, Craiova, Piteşti, Câmpulung, Rozsnyó, Kézdivásárhely.) Az autósok nagy része szintén üdvözölte a két gépkocsi kíséretében kerekező rekordert. “Meg is hozta a gyümölcsét a támogatás” – mosolygott.

“Sajnos, nem jött össze, hogy 40 óra alatt teljesítsem a távot” – mondta. Mi lesz az első dolga, amint hazaér? “Megfürdök. Aztán eszem egy nagyot, valami jó házi kaját.” A gyári munkásként dolgozó bajnok végre pihenni is fog, szerencsére a következő héten szabadságon lesz.

A rekordkísérlet előtt a TOTB-nek adott interjúban Zoltán elmondta, ha sikerül ez a projekt, a következő nagy álma résztvenni egy olyan versenyen, amelyen a résztvevőknek 9-12 nap alatt 5200 km-t kell megtenniük. “Most is úgy gondolom, hogy szeretném megpróbálni a Race Across Americát” – válaszolta kérdésünkre. “Erről a világrekord-állításról sem gondoltam volna fél évvel ezelőtt, hogy sikerül véghezvinni. Bíró Andris segítsége nélkül, illetve támogatók híján nem is tudtam volna.” A kölcsön, majd végül ajándékba kapott bicikli teljesítményével nagyon meg volt elégedve, akár ezzel is bevállalná az észak-amerikai versenyt.

Az 1020 km-es út alatt szerencsére egyszer sem kellett alkatrészt cserélni, a pótbiciklik is használatlanok maradtak, még egy csavart sem kellett helyretenni a biciklin, mesélte Makai Olivér kísérő. Bíró András felidézte, a második éjszaka roppant nehéz volt nemcsak Zolinak, de a kísérő sofőröknek is; Zoli egy alkalommal a pihenőnél alig állt a lábán, még a palackot is kiejtette a kezéből, annyira fáradt volt. A kísérőautók a végén közrevették a biciklist, és annak volt a legnehezebb dolga, aki elöl haladt: állandóan a visszapillantó tükörben kellett figyelni, milyen iramban teker mögötte Zoli, ezért a mellette ülő “kopilótának” kellett néznie az utat, hogy merre haladnak.


A csapatot meleg étel várta, aminek az első sajtónyilatkozatok után neki is estek

A rekordállítási kísérlet folyamán a kísérőknek dokumentálniuk kellett az utat, például lefotózták a helységnévtáblákat, ahol áthaladtak, illetve ki kellett tölteni egy formanyomtatványt, amelyet tanúk írtak alá. Az “1000 km 48 óra alatt” rekordot a World Record Academy jegyzi be.

Címkék: , , , ,

6 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Levente
  Közzétéve: 29.8.2010, 7:40 pm

  Kedvs Zoli! Budapestről szurkoltam végig ezt a 2 napot! Szerintem Armstrong is megirigyelheti ezt a világcsúcsot! GRATULÁLOK! FANTASZTIKUS!!

 2. A hozzászólás szerzője: evagi
  Közzétéve: 29.8.2010, 9:56 pm

  Le a kalappal Zoltan!!! Szivbol gratulalok! megerdemelted! :)

 3. A hozzászólás szerzője: laco
  Közzétéve: 30.8.2010, 5:49 am

  Es ne felejtsuk el mondani,hogy ki erte el ezt a vilag csucsot:egy kezdivasarhely magyar ember!

 4. A hozzászólás szerzője: Fülöp Attila
  Közzétéve: 30.8.2010, 4:19 pm

  @laco: Székely 😉

 5. A hozzászólás szerzője: Jakab Judit
  Közzétéve: 31.8.2010, 11:27 pm

  Szívből gratulálunk Neked Zozó,és persze az egész csapatnak!!!

  “Akarni kell,és minden sikerül,
  Akarni és bízni rendületlenül.”

  ölelünk Budapestről,hugi és cs.

 6. A hozzászólás szerzője: Noémi
  Közzétéve: 2.9.2010, 11:46 pm

  Gratulálok…..Jó látni a kitartó, székely magyarokat, akik mernek álmodni, és tenni:)

Szólj hozzá!