Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 22.10.2015

A Földhöz nagyon közel fog elhúzni egy aszteroida

aszteroid
photo by I. Pilon via shutterstock.com

A viszonylag nagy méretű égitest a bolygónktól mindössze 410 ezer kilométerre repül el október 31-én délben. Az égitest egy eléggé megnyúlt pályán halad, jelenleg a Nap közelében száguld, ezért is nagy a sebessége a Földéhez viszonyítva.

A Földtől alig 410 ezer kilométerre halad el a 2015 TB145 elnevezésű aszteroida – hangzott el az M1 szerda reggeli műsorában.

Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára elmondta, hogy a viszonylag nagy méretű, néhány száz méter átmérőjű égitest a bolygónkhoz szokatlanul közel repül el. Az aszteroida október 31-én délben mindössze 410 ezer kilométerre – a Hold mintegy 384 ezer kilométer távolságra van – közelíti meg a Földet.

Hozzátette azt is, hogy a csillagászat meglehetősen “statikus dolog”, ezért szakmailag egzotikus élmény, ahogy a távcső látómezejében a megfigyelt aszteroida elmozdul a csillagos háttérhez képest. Az égitest egy eléggé megnyúlt pályán halad, jelenleg a Nap közelében száguld, ezért is nagy a sebessége a Földéhez viszonyítva.

Amennyiben az aszteroida keresztezné bolygónk pályáját, egy több kilométer átmérőjű krátert vájna a földfelszínbe, és lokális katasztrófát okozna. “De nem fog becsapódni” – hangsúlyozta Mizser Attila, hozzáfűzve, hogy a csillagászati értelemben közelinek nevezhető 410 ezer kilométeres távolság is harmincszorosa a Föld átmérőjének.

(mti)

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!