Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 1.10.2015

Agent Green-fotó: így teszik tönkre a lombhullató, természetes erdőket

Padure de fag rasa si inlocuita cu molidTaierile accidentale si plantarile criminale sunt noua moda de a scoate arbori…

Posted by Agent Green on Wednesday, 30 September 2015

A “véletlen vágások” módszerével és a lombhullató természetes erdők irtásaiban elhelyezett fenyőültetvényekkel teszik tönkre a nemzeti parkokat Romániában – írja egy Facebook-posztban az Agent Green.

Lengyel Péter légifotója azt mutatja, ahogyan egy ilyen öreg bükkerdőben megjelenik az eredetileg nem oda tartozó örökzöld, ami iránt egyébként egyre nagyobb a kereslet a faipari óriásvállalatok részéről.

Fotó: Lengyel Péter - Agent Green

Fotó: Lengyel Péter – Agent Green

A módszert az Agent Green szerint főképp a Romsilva alkalmazza, a cél, hogy széldöntések, rovartámadások vagy tűzesetek ürügyén folytatódhasson a kitermelés, majd az irtás helyére monokultúrát telepíthessenek.

Hogy működik a “véletlen vágás” feltételeinek megteremtése? A fákat – anélkül, hogy erre vizsgálatokkal alátámasztott dokumentáció lenne – fertőző betegségekben szenvedőkké nyilvánítják, gyors licit a kitermelési jogról, majd jön a fakitermelő cég, és kivágja az erdőrészt. Az Agent Green szerint egyre gyakoribbá válik ez a módszer, amely révén a természetes bükkerdőket lassan felváltja az ültetett fenyőerdő.

Címkék: , , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!