Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.9.2015

Az Agent Green felelősségre vonja a Romsilvát a nemzeti parkok letarolásáért

k

“Ez nem tarvágás. Le van tarolva az erdő, igen, így néz ki, de ez mégsem tarvágás, mert nem egyszerre, egy időben vágták ki itt az erdőt, hanem több szakaszban.” A Romsilva arroganciájáról, a papíron legális, de kétes és környezetromboló erdőkitermelésekről szól az Agent Green legújabb, rejtett kamerás felvételeket is tartalmazó videója.

“Aki fizet, az parancsol”, mondja a videóban Zoran Acimov, a Retyezát nemzeti park adminisztrációjának igazgatója annak kapcsán, hogy a minisztérium a Romsilvától kap pénzt a nemzeti parkok adminisztrálására. Gabriel Paun, az Agent Green elnöke kijelentette, a Romsilva nem ért a természetvédelemhez, csak a természet kiaknázásához. Itt az idő, hogy megmentsük a megmaradt érintetlen természetet; a nemzeti parkok az ország területének 1%-át teszik ki, a minisztériumnak találnia kell pénzügyi forrásokat a természeti kincsek védelmére – tette hozzá Paun.

A videóval egyszerre kiadott közleményében a civil szervezet azt követeli, vonják felelősségre az állami erdészetet a kezelésébe tartozó nemzeti parkokban végzett pusztításért.

Az Agent Green üdvözli a környezetvédelmi minisztérium kezdeményezését, miszerint kormányhatározattal létrehozzák a Védett Területek Országos Hatóságát (ANAP), ugyanakkor élesen brálja azt, hogy átláthatatlan módon, mintegy titokban dolgozták ki és fogadták el a dokumentumot. A határozat értelmében az ANAP csak koordinátori szerepet kap, nem kezelőit, és a minisztérium szándéka szerint a nemzeti parkok adminisztrációját a Romsilva pénzügyi támogatásából oldja meg. Ez az Agent Green szerint nincs rendben, főképp annak fényében, hogy a Romsilva kezelése alatt tették tönkre az erdős élőhelyek egy részét.

“A minisztérium nem szervezett konzultációt, és nem vonta be érdemben a közvéleményt, valamint az érdekelt feleket. Anne Juganaru államtitkár, aki ellen a DNA bizsgálatot indított, a kormányhatározatot a Romsilvával közösen dolgozta ki” – áll a közleményben. A szervezet szerint ezért ebben a formában a kormányhatározatot nem szabadna megjelentetni a Hivatalos Közlönyben.

Az Agent Green nemrég közzétett egy tanulmányt is, amely szerint a Romsilva 11 év alatt a kezelése alatt álló 23 nemzeti parkból csupán hétnek engedélyeztette a kezelési tervét, pedig több tíz millió eurót költöttek el európai uniós alapokból, és ez a pénz elvesz, ha év végéig a terveket nem készíttetik el. Ebben a pillanatban is az összes nemzeti parkban folyik a fakitermelés Romániában. A parkok fenntartására évi 2,53 millió eurót költenek, a kitermelések nyomán pedig legkevesebb 15 millió eurót kaszálnak évente – áll a tanulmányban.

Az Agent Green azt kéri a környezetvédelmi minisztrliumtól, ruházza fel az ANAP-ot a nemzeti parkok kezelési jogával is, és tegye lehetővé a kis rezervátumok gondnokságba helyezését; a nemzeti parkoknak csak olyan kezelési terveit fogadja el, ahol a szigorú védelemmel rendelkező zónák központi fekvésűek legyenek, és legalább a teljes terület 75%-a essen ilyen védelem alá.

További részletek az Agent Green honlapján.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!