Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.9.2015

Obama erőteljes klímaszerződés elfogadását sürgeti

Barack Obama amerikai elnök vasárnap az ENSZ-ben sürgette, hogy a világ országai “erőteljes” megállapodást fogadjanak el az év végi párizsi klímacsúcson.

Obama New Yorkban, a világszervezet fenntartható fejlődési csúcstalálkozójának utolsó napján az Egyesült Államok nevében kötelezettséget vállalt a világszervezet által frissen elfogadott fenntartható fejlődési célok teljesítésére. Az ehhez való csatlakozásra bátorította a többi országot is, rámutatva, hogy az ambiciózus, 15 évre szóló terv nem valósítható meg nemzetközi összefogás nélkül.

Mint mondta, elnökként és mandátumának lejárta után is küzdeni fog a fenntartható fejlődési célok megvalósításáért, különösen a szegénység és az éhezés felszámolásáért. Emlékeztetett rá, hogy ma is 800 millió embernek kell napi 1 dollár 25 centnél kisebb összegből megélnie, és milliárdokat fenyeget, hogy belehaljanak megelőzhető betegségekbe. Erkölcsi szempontból felháborítónak nevezte, hogy sok gyermeket csak egy szúnyogcsípés választ el a haláltól.

Hangsúlyozta, hogy a fejlődés támogatása nem jótékonykodás, hanem a világ jövőjébe történő befektetés.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a fórumon a nap folyamán korábban azt szorgalmazta, hogy az Egyesült Államok szüntesse meg a Kuba elleni gazdasági embargót, valamint mindazokat a szankciókat, amelyek bevezetésével “megkerülték a Biztonsági Tanácsot”.

A Krím Ukrajnától való tavaly márciusi elcsatolása miatt Washington és az Európai Unió gazdasági büntetőintézkedések sorát vezette be Oroszország ellen.

Lavrov szerint a szankciók az ENSZ Alapokmányának megsértését jelentik, és ellentétben állnak az új fenntarthatósági célokkal, amelyeket szavai szerint Oroszország támogatni fog “a kihívásokkal teli gazdasági környezet ellenére” is. Azt mondta, hogy országa világelső az üvegházhatású gázok kibocsátásának összesített csökkentése terén, és hangsúlyozta, hogy Oroszország túlteljesítette a kiotói jegyzőkönyv alapján tett vállalásait, az 1990-es szintről 31 százalékkal csökkentve a károsanyag-kibocsátást.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök arról beszélt, hogy nem lehet globális fejlődésről beszélni az adósságállomány átstrukturálása nélkül. Kijelentette, hogy a szegénységet lehetetlen felszámolni, “ha nem tudunk arról beszélni, hogyan építsünk jóléti államokat és hogyan javítsunk rajtuk, ahelyett, hogy lerombolnánk őket”.

Haladéktalan cselekvést sürgetett a természet elpusztításának megakadályozása érdekében a világ vezetőitől Ferenc pápa az ENSZ fenntarthatósági csúcstalálkozóján pénteken elmondott felszólalásában. “Az ökológiai válság és a biológiai különbözőség nagyléptékű lerombolása magának az emberi fajnak a létezését sodorhatja veszélybe” – figyelmeztetett.

A katolikus egyházfő szerint létezik a környezet alapvető “joga” (a létezéshez), amellyel az emberiségnek nincs felhatalmazása visszaélni, még kevésbé megsemmisíteni azt. Mint mondta, a környezet minden vallásban az “alapvető jóságot” képviseli, és hogy a hatalom és a gazdaság “önző és határtalan szomjúhozása” a bolygóra és az emberekre nézve is káros.

A klímaváltozásról szóló idei körlevelével összhangban rámutatott, hogy a természeti erőforrásokkal való visszaélést, a “pazarlás mai elterjedt és csendesen növekvő kultúráját” leginkább a szegények szenvedik meg. Elítélte az “ideológiai gyarmatosítást”, amelynek keretében a gazdag országok a “rendellenes életstílus-modelljeiket” megpróbálják rákényszeríteni e fejlődő országokra. A pápa azt hangoztatta, hogy a szegényeknek joguk van a hajlékhoz, a munkához és a földhöz, továbbá az emberi fejlődés “feltételezi és megköveteli az oktatáshoz való jogot – a lányok számára is”.

Forrás: MTI

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!