Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.8.2010

Te is kihajítod a szemeted a gépkocsi ablakán?


Fotó: Victor Ciupuliga/gandul.info

Üdítőspalack, kávéspohár, csikk, csipszes vagy csokis zacsi, napraforgómag héja – ezek a leggyakoribb hulladékok, amelyek egy autó ablakából kihajítva az úttestre kerülnek. Amellett, hogy a szemetes úttest ronda, egy-egy repülő tárgy akár balesetet is okozhat a közlekedésben. Van egy kezdeményezés Romániában, amely ennek a jelenségnek a visszaszorítását szeretné elérni. A támogatók egy matricáról ismerik föl egymást, amelyet a gépkocsi oldalára ragasztanak.

A felirat: “Eu nu arunc gunoi pe stradă” – azaz én nem hajítok ki szemetet az utcára. Az Umbrela verde (Zöld ernyő) kezdeményezés támogatói eddig 150 ezren vannak. Az egyik támogató, Raul Pop nem csak ölbe tett kézzel reméli, hogy a dugóban a szomszéd autó sofőrje majd megjegyzi magának a feliratot. És egyre többen vannak Bukarestben, akik önkéntes rendőrként – még ha tulajdonképpeni autoritásuk nincs is – figyelmeztetik polgártársaikat, hogy helytelenül cselekednek – derül ki a Gandul.info cikkéből.

Raul például, ha szemétdobálót lát, lehúzza az ablakot, és rendre utasítja az illetőt. Olyan is előfordult, hogy kifogástalan öltönyében kiszállt, odament a méregdrága autót vezető nőhöz, aki épp előtte „ejtette ki” lazán ékszerekkel borított kacsójából a csikket, és megkérdezte tőle: „Hamuzója nincs a kocsiban? Nos, ha nincs, van az enyémben!” Felszedte a csikket, a nő meg lefagyott, egy szót sem tudott szólni.

Raul szerint fontos elem, hogy öltönyben figyelmezteti a szemetelőket, így az elkövetők meglepődnek és kicsit meg is ijednek, mindenképpen komolyabban veszik a helyzetet.

Egy másik támogató, Oana Cojocaru lámpázni, villogni szokott, ha szemetelőt lát. Sorin Boroş pedig az irónia fegyverével veszi célba azokat, akik kiszórják a hulladékot a kocsiablakon: „Bravó, gratula, ügyes vagy! Otthon is ezt szoktad csinálni?” Az önkéntes „szemétrendőröknek” az a tapasztalatuk, főleg az idősebb, 40 fölötti generációra jellemző ez a magatartás, és elsősorban a férfiakra, ám van egy 20 év alatti réteg is, akik közül kikerülnek a szemetelők.

A Zöld ernyő kezdeményezés matricáját a honlapjukról lehet megrendelni. Ingyen kiszállítják a megrendeléstől számított 30 napon belül.

A Tuborg, valamint a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium támogatta mozgalom idei akciója: keresik Románia zöld fővárosát. A versenybe a romániai települések önkormányzatai nevezhetnek be, határidő 2010 december 1., a díjazás december hónap folyamán lesz.

Forrás: Gandul, umbrelaverde.ro

Címkék: , , , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Laci
  Közzétéve: 30.8.2010, 2:44 pm

  Remélem sikeres kezdeményezés lesz, de az egyik “pártolójukat” máris hülyeségen értem.
  Két hete vasárnap este az Aranyosgyéres-Torda útszakaszon keresztül jöttem autóval Koloszvár felé és egy kolozsvári rendszámú WV Touareg haladt előttem.

  Ugyanilyen matricája volt neki is a jobb alsó oldalon. Már az is vicces volt, hogy milyen zöld valaki a 4+ literes motrú SUV-jával, de akkor egy kicsit elkomolyodtam, amikor a jobboldali ablakon egy nagy műanyagpalackot dobtak ki belőle.

  Sajnálom, hogy nem volt nálam fényképezőgép, de azt mégjobban sajnálom, hogy az elém bevágó autó miatt nem tudtam a rendszámát leolvasni.

 2. A hozzászólás szerzője: Zoli
  Közzétéve: 31.8.2010, 11:39 am

  Egy ilyen lehúzóst magyar változatban én is felragasztanék a kocsimra.

 3. A hozzászólás szerzője: Keresik Románia zöld fővárosát. Temesvár, Kolozsvár, Szentgyörgy is benevezett » Think Outside The Box
  Közzétéve: 8.10.2010, 11:56 am

  […] júliusban indult Románia zöld fővárosa címmel az ország egyik legnagyobb környezetvédelmi versenye, amelyet a Környezetvédelmi és […]

Szólj hozzá!