Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.8.2010

Napelemes rendszerrel világították ki a tusnádfürdői Apor-bástyát

Pár napja éjszakai világításban is megtekinthető Tusnádfürdő egyik büszkesége, az Apor-bástya. A Green Zone Egyesület pályázatának köszönhetően a bástya egy napenergia működtette világítórendszer segítségével vált éjszaka is láthatóvá. A projekt megálmodóinak és kivitelezőinek nemcsak a bástya kivilágítása volt a célja: ugyanilyen fontosnak tartják a hatékony és takarékos zöld energiaforrások felhasználását – ez utóbbival példát is szeretnének mutatni a helyi önkormányzatoknak és a helyi közösségeknek.

Az Apor-bástyát megvilágító napelemes rendszer elve egyszerű: egy kollektor összegyűjti az energiát, ezt egy akkumulátor tárolja, majd mikor a rendszer nem érzékel elegendő fényt, akkor önmagától bekapcsol, beindul a világítás.

A Green Zone Egyesület Youth 4 nature – fiatalok a klimatikus változások ellen című pályázatának kettős célja volt: a helyi értékőrzés-értékmutatás mellett erőteljes hangsúlyt fektettek a hatékony, energiatakarékos áramforrások felhasználásának népszerűsítésére is. Továbbra is cél felhívni a figyelmet a klímaváltozás hatásaira, illetve a szervezet népszerűsíti a környezetbarát, környezetkímélő technológiákat.

Az egyesület felhívja azon szervezetek, önkormányzatok figyelmét, amelyek műemlékeket, településen kívül eső emlékhelyeket vagy más értékeket kívánnak megvilágítani, hogy az energiatakarékos áramforrások használatával környezetüket óvják.

Az ENSZ Globális Környezetvédelmi Alapjának Kisprojekt Programja által finanszírozott pályázatában a Green Zone Egyesület mellett partnerek voltak az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet és az Aktivity Egyesület, valamint Tusnádfürdő Város Önkormányzata.

Forrás: sajtóközlemény

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!