Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 11.9.2015

Most épül az első minősített passzívház Székelyföldön

Látványtervek: Blipsz

Látványtervek: Blipsz

Székelyföld első, Erdély és Románia elsők közötti minősített passzívháza épül Székelyudvarhelyen. A ház jövőre készül el, egy magánszemély rendelte meg. Az épületet a Blipsz (Benedek István és Pásztor István) tervezte, az épületfizikai és energetikai tervezést a a V&V Projekt (Varga Szabolcs) végezte el.

“A darmstadti Passzívház Intézet által végzett előminősítést nehezítette a kilátás miatt nem kizárólag délre tájolt ház, a szabálytalan, szerteágazó forma, valamint az igen hideg székelyföldi klíma is. A PHPP szerinti fűtési hőszükséglet mindössze 13,4 kWh/m2év. A frisslevegő-szükségletet egy 93%-os hatékonyságú hővisszanyerős szellőzés látja el, amely képes 8,9 W/m2 fűtési hőt is szállítani. Tartalék/rásegítő fűtésre az idő nagy hányadában nem lesz szükség, akkor egy rendkívül egyszerű elektromos fűtésrendszer áll rendelkezésre. A becsült használati melegvízszükséglet kb. 60%-át napkollektorokkal állítjuk elő. A nyári komfortot a szellőztető berendezés éjszakai működése, valamint a déli árnyékolás biztosítja. A számítások szerint az idő csupán 9,7%-ában lesz a hőmérséklet 25C felett, mindez aktív hűtés – klímaberendezés – nélkül” – áll a projekt leírásában, a V&V Projekt weboldalán.

A ház hasznos felülete 180 m2. “Tudatosan nem törekedtünk helyi, tradicionális építészeti elemeket alkalmazni ennél a tervünknél, részben a megrendelő kívánságai miatt, részben pedig a városszéli lakónegyedi környezet eklektikus összképe miatt. Az apró tagolású faburkolatra azért esett a választás, mivel egy kellemesebb, természetesebb anyag, mint pl. a vakolt polisztirén, megszelídíti a ház masszív tömegét” – tájékoztatta a TOTB-t Benedek István.

phaz latvany 2

Fotók: Benedek István

Fotók: Benedek István

IMG_2015_09_01 09_11_20

Nem ez az első passzívház egyébként Székelyföldön, a V&V Projekt tervezett egyet Sepsiszentgyörgyön, ez már készen van, és tudomásuk szerint épült egy Marosvásárhelyen is. Viszont ez az udvarhelyi passzívház az első Székelyföldön, amit a darmstadti Passzívház Intézet előminősített – hívta fel a figyelmet Varga Szabolcs.

“Ez azt jelenti, hogy leellenőrizték a terveket és a számításokat, és ha betartjuk a terveket a kivitelezésnél akkor megkapjuk a Minősített Passzívház tanúsítványt. Ilyen ház egy van az országban, Magyarországon kb. 20, Németországban több ezer. Ha nem minősítenek egy passzívházat, akkor nagyrészt a tervezőn múlik az, hogy tényleg teljesíti-e a passzívház követelményeket. A Passzívház Intézet szerint a nem minősített házak kb. egytizede éri el ténylegesen a követelményeket. Ezért lényeges maga a minősítés” – magyarázta Varga Szabolcs.

A tízpontos kérdés: mennyibe kerül egy passzívház?

Romániában nincsenek hiteles tapasztalatok, pontosan mennyibe is kerül a passzívházak kivitelezése, ami biztos, hogy a hagyományos házakhoz képest a passzívházak többletköltséggel járnak: vastagabb a hőszigetelés, a nyílászárók kiváló hőszigetelésük miatt drágábbak, és a hővisszanyerős szellőztető berendezést is ki kell építeni.

“A kivitelezési árat nehéz általánosítani a passzívházakra, mivel mindig vannak sajátos helyszíni adottságok is, amik befolyásolják a költségeket, pl. esetünkben a meredek terep, a ház kettős tájolása a panoráma és a déli, napos égtáj fele, és persze a megrendelő sajátos kívánságai: minőségi burkolóanyagok, víz/hőszigetelések, nyílászárók, árnyékolók. A ház tömegformálásánál szem előtt tartottuk a leghatékonyabb kompakt, kocka formát, viszont egy tagoltabb, játékosabb változat lett a végeredmény, amelynél nem a költséghatékonyság volt a fő szempont. A legutolsó adataink szerint a ház becsült kiviteli ára 650 euró+áfa/ épített nm körül van” – mondta el Benedek István.

“A szentgyörgyi ház, amely kevésbé költséges burkolatokkal készült és egyszerűbb a formája, 500 euró+áfa/épített m2. Az udvarhelyi minősített passzívház a legutolsó adatokat is látva 650 euró+áfa/épített m2-re van becsülve, azonban ebben az anyagok egy magasabb minőségi szintet képviselnek. Mindez nagyrészt egybecseng a magyarországi tapasztalatokkal, ott kb. 600 euró/m2-t jelentettek. Minden esetben nagyon jól körülhatárolhatóak a ‘passzivitással’ járó többletköltségek, azaz a vastagabb hőszigetelés, jobb ablakok és a hővisszanyerős szellőztető berendezés, ami kb. 10000-15000 euró a ház méretének függvényében. Ez kb. 80-90%-os fűtési megtakarítást hoz minden évben” – tette hozzá Varga Szabolcs.

Építészet/generáltervezés: Blipsz – Benedek István, Pásztor István

Épületfizika/PHPP: V&V Projekt – Varga Szabolcs

Statika: VBS Structure – Szallós Kis Cs.

Épületgépészet: Creon Proiect – Víg Zsolt

Passzívház tanúsító: Passivhaus Institut Darmstadt – Dragoș Arnăutu

Render: Blipsz

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Kolcsár Zoltán
    Közzétéve: 22.9.2015, 9:58 pm

    A megfelelően kivitelezett zöldtető sokat segíthet egy passzivház tanusításán.
    Költséghatékony zöldtetőként – mely hideg klíma esetén is sikeres – a biodiversz zöldtetőt javasoljuk.

Szólj hozzá!