Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 8.9.2015

Erdészeti Őrség alakul és erdőirtás-kockázati térkép készült Romániában

P1460611

Évente 8,8 millió köbméter fát vágnak ki illegálisan Románia erdeiből – nyilatkozta Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter. 27 megyét nyilvánítottak vörös zónává, ahol nagy a rizikója az illegális fakitermelésnek. A minisztérium a WWF Románia szervezetével közösen kidolgozott egy kockázati térképet, ahol az erdőirtás által leginkább érintett térségeket tüntetik föl.

A dokumentumcsomag letölthető a minisztérium honlapjáról. A szakértők szerint a jelenség Dâmboviţa, Argeş, Olt, Mehedinţi, Bákó és Máramaros megyében ölti a legsúlyosabb mértéket. Kovászna megyében 42%, míg Hargita megyében 36%-a tekinthető veszélyeztetett zónának az erdővel borított területekből.

Graţiela Gavrilescu szerint a térkép nagy segítség a hatóságoknak és a lakosságnak is, ugyanis ha tudják, hol van a legtöbb erdőirtás, az is kiderül, hol kell a legtöbbet visszaültetni.

A minisztérium ellenőrzéseket szervez az erdészetekben, főleg ott, ahol a legnagyobb mértékű az erdőirtás. Néhány hónapon belül az erdőket mintegy 550 erdőőr fogja járni az Erdészeti Őrség egyenruhájában, terepjáróval, gumigolyós fegyverrel és sokkolóval felszerelkezve. Az őrség posztjaira azután írnak ki versenyvizsgát, ahogyan megjelenik a kormányrendelet ennek működési szabályzatáról. Az Erdészeti Őrségben 645-en dolgoznak majd, 545-en ellenőrök lesznek, kezdő fizetésük 2000 lej lesz, a tapasztaltak akár a közel 5000 lejt is megkereshetik. Missziójuk ugyanakkor nagyon nehéz lesz, ha nem lehetetlen, ugyanis fejenként mintegy 12.000 hektáros erdős területet kellene majd ellenőrizniük.

P1460606

A romániai civil szféra 15 éve folyamatosan próbálja felhívni a figyelmet az erdőirtások aggasztó mértékére Romániában – áll a WWF ez alkalomból kiadott közleményében. A WWF országos, regionális és európai szinten is támogatja egy olyan törvénykezési keret megalkotását, amely lehetővé teszi az illegálisan kitermelt fával való kereskedelem elleni harcot és ennek a jelenségnek a megelőzését, a biodiverzitás megőrzése és a helyi közösségek fenntartható fejlődése érdekében.

A Számvevőszék friss jelentését is idézik, amely szerint 1990-2012 között az állami és magánerdőkből közel 80 millió köbméter fát termeltek ki illegálisan, azaz közel 366.000 hektár erdőt tartoltak le, ezzel 5 milliárd eurós veszteséget okozva. Az illegális fakitermelés, valamint a letarolt területek felhagyása nagy problémát jelent, nemcsak az erdők állapotának és a környezetnek a leromlását okozza, de közép- és hosszú távon magát az erdészeti szektort és a kapcsolódó ágazatokat is veszélyezteti, valamint a helyi közösségek életszínvonalát és jólétét. Ezért ezt a romániai erdőgazdálkodásnak prioritásként kell kezelnie – szögezi le a WWF.

A WWF ezért kezdeményezte és járult hozzá a faipari jó gyakorlatokat népszerűsítő útmutató kidolgozásához, ugyanakkor támogatta az erdőirtás szempontjából legnagyobb kockázatnak kitett területeket feltáró térkép elkészítését is. A kockázati térkép valójában egy átlátható, az ellenőrzés szempontjából prioritást élvező zónákat összesíti. Ugyanakkor megelőző hatása is lesz, mivel ezekben a zónákban a fakitermelő cégeket arra készteti, hogy jobban odafigyeljenek a fakitermelés törvényességére.

Az erdőirtás-térkép az érdekelt felekkel közösen, a hatóságok irányításával készült; nem összesíti az illegális fakitermelési helyszíneket; a kockázati területeken is lehetnek olyan erdők, amelyeket fenntartható módon termelnek ki; ugyanakkor nem tekinthető lezártnak, olyan értelemben, hogy a hatóságok folyamatosan kötelesek ellenőrizni és kiértékelni a terepen tapasztalható helyzetet – hívja fel a figyelmet a WWF.

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!