Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.8.2015

Elindult a “szemétradar” Romániában

deseuri1-732x336

Augusztus 26-ától elindult a Let`s Do It, Romania! mozgalom kezdeményezésére a romániai “szemétradar”, amelynek lényege, hogy egy online platformon bárki bejelölheti, hol talált illegálisan lerakott vagy eldobált szemetet.

A projekt a Let`s Do It!, a környezetvédelmi minisztérium, valamint a környezetvédelmi őrség együttműködésében indult el. A Szemét Térképére felkerülnek a felhasználók által jelzett pontok, és a működtetők – miután ellenőrizték az információ helyességét – értesítik ezekről a hatóságokat. A törvény értelmében harminc napon belül ezeket a területeket szemétmentesítik. A felhasználók folyamatosan értesítéseket kapnak az általuk jelentett esetről, egészen annak megoldásáig.

A mostani mobilapplikáció vázát az Országos Szeméttérkép adta, az első térkép, amelyre egész Romániából töltöttek fel információkat az önkéntesek az illegális hulladéklerakókról. A mobiltelefonos applikációval ez most könnyebben történik, akár a helyszínről is lehetséges a jelentéstevés.

app

A projekt célja, hogy első évben legkevesebb tízezer felhasználót toborozzanak, akik jelentik, hol láttak szemetet; ugyanakkor megyénként mintegy 250 jelentést várnak, ezek legalább felének megoldását vállalják a működtetők.

Az applikáció ingyenesen letölthető a Google Play Store-ból, de más, online alkalmazásokat listázó oldalon is elérhetővé teszik majd. A felhasználó egy email-címmel vagy Facebook-felhasználóval jelentkezhet be. Okostelefonján be kell kapcsolnia a GPS-t, az alkalmazás megmutatja, éppen hol tartózkodik a térképen, és egy kattintással jelentheti, ha szemét van a környéken. Plusz információkat is ki lehet tölteni a szemétkupac tartalmáról (milyen típusú hulladék, mekkora mennyiségű, milyen térségben található (városban, erdőben) stb.

Forrás: totb.ro

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!