Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.8.2015

Az óriáspandánál is ritkább faj kerül végveszélybe a magyar-szerb határkerítés miatt

Kitelepítenék a délvidéki földikutyákat a Szerbia-Magyarország között épülő határzár zónájából. A Védegylet képviselője szerint az egész ügy képtelenség: az óriáspandánál is ritkább faj kitelepítése szembemegy az érvényben lévő fajmegőrzési tervvel – írja az Index.hu.

A veszélyeztetett kisemlős élőhelyét a szerb határra tervezett kerítés gyakorlatilag kettévágja. A környezetvédők már az építés megkezdése előtt jelezték, hogy a katonai földgyaluk és a cölöpverő gépek nemcsak a Natura 2000-es, azaz uniós jelentőségű természeti területeken okoznak majd károkat, hanem tönkreteszik a fokozottan védett déli földikutyák kolóniáját is.

Az alig 250 grammosra növő földikutya (Nannospalax montanosyrmiensis) egy 16 hektáros területen él a kelebiai-ásotthalmi térségben. A 100-150 példány földalatti járatrendszere átlóg Szerbiába is. Az állatok eszmei értéke példányonként egymillió forint, megmentésére 2012-ben külön program indult, miután kevesebb példány él belőle a világon, mint például az óriáspandából.

Júniusban kiderült, hogy kormány olyan nagy lendülettel kezdett a kerítésépítésbe, hogy a természetvédelmi szempontok vizsgálatát a gyorsítás érdekében ki is hagyták előkészületekből.

Jánossy András, a Védegylet munkatársa elmondta, hogy a napokban személyesen próbálta kikérni a kitelepítésre vonatkozó, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága (KNPI) által kért engedélyt az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőségtől (OKTF), de a hivatalban nem mutatták meg neki a dokumentumot. További részletek az Indexen.

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!