Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 14.7.2015

Neuer Weg-jelentés: csal a rönkfamérésnél a Schweighofer

P1480354
A rétyi Schweighofer-gyár a maksai Óriás-pincetetőről

Eurómilliókkal károsította meg az erdőtulajdonosokat és az államot a Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozó azáltal, hogy a gyáraiban lévő, a beérkező nyersanyag megmérésére szolgáló eszközök éveken keresztül “lecsaltak” a rakományokból – állítja a fogarasi Neuer Weg új jelentése.

Hans Hedrich, az egyesület alelnöke, a 136 oldalas dokumentum szerzője egy hangfelvételt is közzétett, amelyen a Romániai Legalizált Mérések Irodája (Biroul Roman de Metrologie Legală – BRML) szakértői aggályaikat fejezik ki az osztrák cég által használt fanyersanyag-mérési eszközök megbízhatóságáról.

Hans Hedrich jelentése szerint 2003-tól mostanig a HS olyan mérőszerkezetet használ, amely a fa nyersanyag valós térfogatánál 10,2%-kal kevesebbet mér le, ily módon a beszállítókat és az államot eddig összesen mintegy 130 millió euróval károsította meg. Emellett a BRML-nek a Schweighofer szászsebesi és radóci gyárára vonatkozó dokumentumaiból az is kiderül, az osztrák cég többször is hamis információkat közölt az irodával a rönkfamérésre használt eszközeikkel kapcsolatban.

A HS új, rétyi gyárában a mérésre szolgáló berendezéseket illegálisan, bevizsgálás és ellenőrzés nélkül helyezték üzembe, a szintén törvénytelenül elkezdett gyártási tevékenység keretében – áll a Neuer Weg közleményében.

A BRML azonban hivatalosan nem konstatálta a mérési rendszerek illegalitását. A Neuer Weg azt kéri a romániai hatóságoktól, vizsgálják felül a gyár tevékenységét. A jelentés egyik mellékletében közzétették a BRML teljes dokumentációját is az ügy kapcsán.

Címkék: , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!