Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 14.7.2015

Nem tudnak menekülni a poszméhek a klímaváltozás hatása elől

"Bumblebee October 2007-3a" by Alvesgaspar - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Bumblebee October 2007-3a” by AlvesgasparOwn work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Komoly veszélyt jelent a poszméhek túlélésére a klímaváltozás, mivel hatására jelentősen csökken a rovarok természetes élőhelyeinek kiterjedése Európában és Észak-Amerikában egyaránt – állapította meg egy európai, amerikai és kanadai szakemberekből álló kutatócsoport.

Az állatok egy része, köztük a lepkék, a sarkvidékek felé vagy magasabban fekvő területekre húzódnak a felmelegedés hatásai elől. A poszméhek azonban nagy számban kezdtek eltűnni a délen fekvő élőhelyeikről, és a jelek szerint valamiért nem sikerül északabbra vonulniuk – adta hírül a BBC News.

A kutatók most 67 különböző poszméhfajra irányuló több mint 420 ezer megfigyelési adatot elemeztek az 1901 és 2010 közötti időszakból. Az 1901 és 1974 közötti periódust alapul véve a szakemberek arra jutottak, hogy a hőmérséklet-növekedéssel kísért elmúlt évtizedekben a méhek egy időben kezdtek pusztulni az európai és az észak-amerikai élőhelyeik déli területein.

“Ezekre a fajokra komoly és azonnali kockázatot jelent az ember által okozott klímaváltozás” – mondta az Ottawai Egyetem munkatársaként dolgozó Jeremy Kerr, a tanulmány vezető szerzője. A szakemberek szerint évente nagyjából 300 kilométerrel, illetve 9 kilométerrel húzódnak vissza a poszméhek európai és észak-amerikai élőhelyeinek déli határvonalai.

“A méhek élőhelyeinek déli pereme visszahúzódik, az északi határvonalat azonban nem képesek kijjebb tolni – vagyis az élőhelyük zsugorodik” – magyarázta Leif Richardson, a Vermonti Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője. A szakemberek szerint a méhek azért nem tudnak északabbra vonulni, mert mozgás közben nem képesek új populációt létrehozni.

A kutatók szerint a jelenségért egyértelműen a felmelegedés, és nem a rovarirtó szerek vagy a földterületek ember általi használata a felelős. A szakemberek szerint az egyik lehetséges megoldás az lehet, ha a méheket emberi segítséggel költöztetik hűvösebb területekre. Néhányan azonban úgy vélik, hogy nem ez a legjobb megoldás, ugyanis nem mindegyik poszméhfajra van ugyanolyan hatással a felmelegedés.

A kutatók a Science című tudományos folyóiratban ismertették az eredményeiket.

Forrás: BBC via MTI

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!