Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.6.2015

Árva fiókákat fogadtak örökbe a sáromberki gólyák

g

A kedvezőtlen időjárás következtében több helyen is kiestek a gólyafiókák a fészkekből. Az értesítések következtében a Milvus Csoport összeszedte ezeket a fiókákat. Tegnap négy egészséges fiókát sikeresen örökbe adtak, őket Sáromberkén négy különböző fészekbe helyeztek el, ahol a gólyacsaládok be is fogadták őket.

A sáromberki webkamerás fészekbe helyezett fióka a 7082-es színes gyűrűt kapta, és láthatóan jól érzi magát a többiek mellett.

IMG_5407

Az ő története Marosvécsen (Maros megye) kezdődött, ahol a vihar következtében az eredeti, öt fiókás fészek leesett. Sajnos két fióka elpusztult, egy pedig súlyosan megsérült, jelenleg a Rehabilitációs Központban a Vets4Wild Egyesület állatorvosai kezelik. A másik két fiókát a tegnapi gólyagyűrűzési akció keretén belül új fészekbe helyezték el. Úgy tűnik, a 7082-es gólya sántít, valószínűleg egy izomhúzódás miatt, de folyamatos megfigyelés alatt áll. A másik két fiókát Nyárádköszvényesről (Maros megye) hozták el, ők egy négyfiókás fészekből estek ki.

Az örökbeadás egy bevált módszer a madárvédelemben, és széles körű használata, ha az minden esetben megfontolt, nincs negatív hatással a madarakra. Az örökbe adott fiókák nagy részét mindig elfogadják a szülők, és saját fiókáiként nevelik.

A sáromberki örökbefogadás nem egy egyedi eset, a Milvus Csoport alkalmazottjai évente több tíz madarat (ragadozók, baglyok, gólyák stb.) adnak örökbe más természetes fészkekbe. A gólyafiókákat az emberek is felnevelhetik, azonban ha természetes táplálékot kapnak és saját társaik mellett fejlődnek, sokkal nagyobb esélyekkel élnek túl a vonulás során is.

A gyűrűzési akció keretén belül a településen levő fészkek közül hétben sikerült összesen 22 fiókát meggyűrűzni (az örökbefogadottakkal együtt). A gyűrűzés célja információk gyűjtése a költési és vonulási időszakból, valamint a fiatal madarak szétszóródási szokásairól, pontosabban melyik fészekben keltek ki, és hol költenek felnőtt gólyaként.

A gyűrűzéskor egy alumínium és egy színes gyűrűt helyeznek a csüdre (lábszárra). Ezek segítségével megfigyelhetjük a gólyákat anélkül, hogy újból zavarnánk őket a befogással, és így távcsővel, akár 200 méteres távolságból is könnyen leolvasható a színes gyűrű. Innen tudjuk, hogy a 8-13 éve gyűrűzött sáromberki gólyák Radnót körül, Marosugrán költenek. A Milvus Csoport 20 éve gyűrűz gólyákat Sáromberkén, 15 éve pedig színes gyűrűk is kerülnek a fiókák lábára.

Forrás: közlemény

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!