Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.6.2015

Swimathon: ússz vagy adakozz egy jó célért!

swim

Sport, jótékonykodás, buli, közösségépítés, az úszás népszerűsítése: erről szól a Swimathon, amely nem utolsó sorban fontos közösségi problémákra irányítja a figyelmet. A Kolozsvári Közösségi Alapítvány “ússz egy jó célért” projektjének célja adományokat gyűjteni olyan civil kezdeményezések számára, amelyek hiányt pótolnak a szociális ellátórendszerben, oktatásban vagy általában véve az állami szolgáltatások terén.

Idén ez már a hetedik kiadás, és összesen 24 projekttel neveztek be a különböző szervezetek és csoportosulások. Ezek támogatására pedig csapatok (magánszemélyek vagy akár cégek) vállalkoznak, oly módon, hogy kiválasztották a számukra leginkább fontosnak tűnő ügyet, és kitűztek egy célt, hogy mennyit úsznak le érte. Az adományozók pedig minden medencehosszért vállalják, hogy bizonyos összeget befizetnek az ügy támogatására.

Eddig 570.000 lejt gyűjtöttek össze a Swimathonokon, 4500 támogató bevonásával, összesen 76 projektre: oktatásra, idősek számára, lakásfelújításra, állatvédelemre, egészségügyi programokra, terápiás foglalkozásokra hátrányos helyzetűeknek, szociális vállalkozásokra, környezetvédelemre.

Idén április 26-áig lehetett projektekkel benevezni, és június 22-éig jelentkezhettek az úszók. Június elsejétől már elkezdődött az adománygyűjtés, amely egészen a Swimathon napjáig, július 11-éig tart.

projektek

A 24 beiratkozott projekt közül az egyik a daganatos és cukorbeteg tinédzsereknek szervezett Yuppi élménytábor, amelyet elég sok csapat támogat. A tábor különlegessége, hogy teljes mértékben önkéntesek munkájából épül, az egyesületnek egyetlen fizetett alkalmazottja nincs, és a tábori beteg gyerekeknek a részvétel mégis teljesen ingyenes.

Volt kolléganőnk és a Yuppi fáradhatatlan népszerűsítője, Kudor Emese is tagja az egyik csapatnak, amely a Yuppiért úszik. A Yuppi Xtreme Team azt vállalta, hogy a Swimathonon ötven medencehosszt úsznak le, illetve egy órát folyamatosan úszik valaki. “Heten fogunk felváltva úszni az egyik sávon, a másikat pedig egy személy fogja folyamatosan, egy órán keresztül használni. Az alapcél ugye, hogy együtt minél többet ússzunk, mert lesznek, akik a teljesítményünk függvényében adományoznak. Viszont azoknak sem okozhatunk csalódást, akik szurkolás gyanánt megelőlegezték nekünk a támogatásukat. Úgyhogy minden héten edzünk, hogy bírjuk majd az iramot” – mesélte Emese.

Kudor Emese, Szász Mihály és Venczel Enikő

Kudor Emese, Szász Mihály és Venczel Enikő

Emese bemutatja a csapatukat is: “A váltóban mellettem Csoma Botond városi tanácsos, Szabó Anna biológus, Deák Ferenc politikus, Szász Mihály pedagógus és Venczel Enikő fordító fog úszni, a külön sávon pedig Talpas Botond, az Igen, tessék! aktivistája fogja szelni a vizet.”

Az Xtreme Team csapattagjainak személyes célja, hogy személyenként ezer lejt gyűjtenek össze, ami egy gyerek táboroztatásának költségét fedezi.

A Swimathonban az a jó, hogy nincsenek vesztesek és nyertesek, voltaképpen mindenki nyer, aki részt vesz. Az úszók dolga egyrészt edzeni a Swimathon napjára, másrészt adományokat kell gyűjteniük ismerőseiktől, barátaiktól, vagy bárkitől. Az adományozók adhatnak egy előre meghatározott összeget is, vagy annak függvényében szabhatják meg támogatásuk összegét egy adott csapatnak, hogy hány hosszt úsznak le. Például eljöhet valaki a Swimathonra, és felajánlhat tíz lejt minden medencehosszért, amit a csapat leúszott – magyarázta Emese. A szervezők számolják, hány hosszt úszik a csapat egy óra alatt.

Emese és Szabó Anna

Emese és Szabó Anna

A Swimathon nagyon sok támogatót mozgósít, mert személyes szintre viszik le az ügyeket, mindenki a hozzá közel álló embereket mozgósítja.

Az Xtreme Team csapatba nagyrészt barátok, ismerősök kerültek be, de volt, aki a Facebookos felhívásra jelentkezett. “A csapat összetétele tehát elég heterogén, ami mégis közös bennünk, hogy szeretünk úszni, és örülnénk, ha ezzel másokon is segíthetnénk. Talán ezért nem is kellett sokáig győzködni senkit, amikor a csapatot összeverbuváltuk, mindenki egyből lelkesen állt a Yuppi mellé. Biztos mindenkinek más volt a motivációja. Természetesen sok szép cél van még a Yuppi mellett a versenyben, de ami engem személy szerint meggyőzött, hogy elképzeltem, azoknak a beteg gyerekeknek mennyit jelenthet egy-egy kaland, játék és nevetés, amit ez a tábor tud adni. Ezt valószínűleg csak nagyon ritkán tapasztalhatják meg más környezetben, ilyen szabadon. És sokan közülük hogy örülnének, ha annyit tudnának úszni, mint amennyit én most miattuk fogok.”

11652141_1133287686686789_924916263_n

Ugyancsak szívünk csücske a Romedin projekt, amely a pataréti gyerekek szegregációmentes oktatásáért indult. Két csapat is úszik értük, valamint Adi Dohotaru aktivista, aki egyénileg negyven medencehosszt vállalt egy óra alatt a projektért.

A gyermekvédelmi rendszerből kikerült fiataloknak védett otthont biztosító Daniel Központért is sokan úsznak, többek közt a Team Hopes csapat (tagjai Daray Attila; Halmen Balázs; Diaconu Alexandru; Visky Péter; Csiszér Balázs; Rus Mircea; Criste Marius). Van, aki ezért az ügyért hatvan medencehosszt vállalt egy óra alatt.

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!