Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.6.2015

Precedens lehet: Hollandiát bíróság kötelezi kibocsátása csökkentésére

stire-26-iun-olanda

Premier: Hollandiát beperelték saját polgárai, hogy nem csökkenti megfelelő mértékben az üvegházhatású gázak kibocsátását. És nyertek.

A hágai bíróság ítéletében kimondta, Hollandiának 25%-kal kell csökkentenie a következő öt évben az üvegházhatású gázak kibocsátását, hogy megvédje polgárait a klímaváltozás következményeitől. Ez az első bírósági döntés a történelemben, amely ilyen jellegű kötelezettséget ró egy államra, és precedenst teremthet további hasonló bírósági ügyek számára. A három bíróból álló testület úgy ítélte meg az eléjük tárt bizonyítékok alapján, hogy a holland kormánynak az a terve, miszerint 2020-ig az 1990-es évben mért szinthez képest csupán 14–17%-kal csökkentse a kibocsátást, elégtelen, hiszen a klímaváltozás elleni hatékony fellépés többet követel meg.

Az eljárást az Urgenda Foundation nevű civil szervezet indította 2013-ban, a perhez később 900 polgár is csatlakozott. Az ügyvédeik azzal érveltek, a holland kormány aktuális politikája nem elégséges az állampolgárok megvédéséhez, és a szigorúbb lépésektől való ódzkodás, a megelőzés elmaradása olyan jelenségek felerősödéséhez vezet, mint a tengerszint-emelkedés, árvizek, hőhullámok, szárazságok, trópusi betegségek terjedése. Ezek pedig akadályozzák a holland polgárokat abban, hogy a törvények által biztosított alapvető jogaikkal éljenek. A döntés várhatóan további hasonló ügyekhez vezet világszerte, és a pozitív ítéletek a kormányokat kötelezni fogják arra, hogy megvédjék állampolgáraikat a klímaváltozás hatásaitól.

“Az állam ne bújjon azon érv mögé, miszerint a klímaváltozás problémájára a megoldás nem egyedül Hollandia erőfeszítéseitől függ. Minden kibocsátáscsökkentés hozzájárul a klímaváltozás súlyos kockázaianak kivédéséhez, és Hollandia fejlett oszágként vezető szerepet kell vállaljon ebben a tekintetben” – szólt a bírói indoklás.

Az ötlet, hogy az államot a klímaváltozás témájában az emberi jogok perspektívájából kell támadni, Ideea de a da statul în judecată pe tema schimbărilor climatice, din perspectiva drepturilor omului, a Revolution Justified című könyv szerzőjének, Roger Cox holland ügyvédnek az ötlete volt. Amellett érvelt, hogy az igazságszolgáltatási rendszereknek kell kényszeríteniük a kormányokat, hogy lépjenek a klímaváltozás ellen.

Hasonló pert aktivisták az Egyesült Államokban is indítottak régebb, de azt nem nyerték meg. Belgiumban viszont folyamatban van egy kampány (Climate Case néven), amelynek célja támogatókat gyűjteni egy hasonló per indításához a belga kormány ellen.

Forrás: The Guardian via totb.ro

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!