Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.6.2015

Hűtő az utcán: akinek túl sok van, beteszi a kaját, aki éhes, kiveszi

Galdakao egy spanyolországi, baszkföldi város. Központjában hatalmas hűtőszekrényt helyeztek el, ahová a vendéglők és magánszemélyek is betehetik a fölöslegessé vált, de még fogyasztható élelmiszert. Ez nem egy jótékonysági projekt, nemcsak rászorulók vehetnek ki a hűtőből, hanem bárki, még akár Iulio Iglesias is – mondták a projekt kezdeményezői.

A szolidaritás hűtője hatékony eszköznek bizonyult az élelmiszer-pazarlás ellen. Fakerítés veszi körül, ám annak csak az a szerepe, hogy jelezze, nem egy otthagyott háztartási gépezet áll az utcán, hanem funkciója van. Mintegy két hónapja helyezték ki, és bárki, akinek szüksége van élelmiszerre, kivehet belőle. Álvaro Saiz projektvezető szerint már eddig több mint háromszáz kiló élelmet mentettek meg a szemétbe kerüléstől.

A spanyol projekt német példán alapszik: Berlinben több hasonló utcai hűtőszekrény is van, ahonnan a rászorulók élelmet szerezhetnek maguknak. A projekt célja nemcsak a rászorulók ellátása, hanem a pazarlás megelőzése – magyarázta.

Aki használja a hűtőszekrényt, be kell tartania néhány szabályt. Nem tehet a hűtőbe nyers halat, nyers tojást vagy nyers húst, sem olyan terméket, amelynek lejárt a határideje. Minden házilag készült élelmiszert címkével kell ellátni, amelyen fel kell tüntetni a készítés időpontját.

Önkéntesek rendszeresen ellenőrzik a hűtő tartalmát, és ha találnak, kiválogatják a lejárt termékeket. Mindeddig erre nem volt szükség, mert az élelem mindig időben elfogyott. Egy mások spanyol város, Murcia is adaptálja a projektet, és több közösség is érdeklődik hasonló céllal nemcsak Spanyolországból, hanem még Bolíviából is. A vendéglők is üdvözölték a kezdeményezést, hiszen sok élelmet kényszerültek kidobni, amely még fogyasztható volt, és sajnálták a pazarlást.

Forrás: The Guardian via totb.ro

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!