Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Heroes | 18.8.2010

Így születnek a legendák: „gondoltam, még megyek egy kicsit tovább”

Egy megszállott székelyföldi kerékpáros világrekord felállítására készül augusztus 27-én: 1020 km-t tervez megtenni 48 óra alatt. Ha sikerül, azt is bebizonyítja: nemcsak fiatal tehetségek képesek kimagasló teljesítményre, és nem kell feltétlenül gazdagnak lenned ahhoz, hogy lehetőséged legyen jó sportolóvá fejlődni. Egy 40 éves, kisvárosi gyári munkás családapából is lehet világrekorder rengeteg kitartással és némi segítséggel.

Útvonal: Kézdivásárhely, Brassó, Fogaras, Szeben, Déva, Lugos, Karánsebes, Orsova, Turnu Severin, Strehaia, Filiasi, Craiova, Piteşti, Câmpulung, Rozsnyó, Kézdivásárhely.

Bakk-Dávid Tímea

Papp Zoltánnal munka után találkozunk. A csíkszeredai támogatótól kölcsön kapott biciklivel érkezik a főtérre, túlórázás után, este 7 is elmúlt. Máról már elmarad az edzés – mosolyog. Az egyik készruhagyárban dolgozik Kézdivásárhelyen, felesége hasonlóképpen, van egy gyerekük, saját lakásuk nincs – a hobbijára így nem is tudna a családi kasszából költeni.

„Szinte a járással egyidőben tanultam meg biciklizni. Gyakoroltam apuka régi Tohan kerékpárjával. Később kimaradt egy időre a kerékpározás, inkább fociztam, szaladtam, majd amikor elértem a megfelelő kort, testépítéssel kezdtem foglalkozni. Ám a testalkatom nem volt megfelelő, így maradtam az atlétikánál. Napi rendszerességgel kocogtam, akkor még Sárfalván laktunk, s Ozsdola felé volt egy jó nagy füves rész, ott gyakoroltam. A kerékpározást voltaképpen 11 évvel ezelőtt kezdtem komolyabban űzni: akkor lendültem úgymond szellemileg is bele” – meséli Zoltán. Bereckben dolgozott akkor, ingázott autóbusszal, ám egyszer lekéste a járatot. Nem akart stoppolni, biciklire pattant, kikerekezett. Egy régi fajta kerékpárral lenyomta a kétszer 16 km-es távot, s annyira megtetszett az érzés, hogy következő nap már akarattal késte le a buszt.

Intenzívebben is érdeklődni kezdett a sportág iránt, versenyeket nézett, s mindenképp ki akarta magát próbálni hosszabb távokon is. Az első ilyen útja Brassóba vezetett és vissza, ami több mint 120 km. Vett egy használt országúti versenykerékpárt aprópénzért, aztán pár év után még egyet – meglepően jól bírták a strapát. Öt évvel ezelőtt már simán ment a Kézdivásárhely-Sinaia útvonal oda-vissza, ami pontosan 200 km. Egy szombat kora reggel ugyancsak Sinaia felé indult, szép időben. „Jó formában éreztem magam, a kíváncsiság is kezdett jobban ösztökélni. Gondoltam, még megyek egy kicsit tovább.” S még egy kicsit tovább, addig, hogy Bukarestig jutott. 18 órát kerékpározott, 450 km-t tett meg aznap.

Innentől már nem volt megállás, megpróbálkozott azzal, hogy mennyit képes megtenni 24 óra alatt. Tavaly szeptemberben 620 km-t sikerült megtennie 26 óra alatt, rá egy hónapra az ezret is meg akarta már hódítani. Ám az időjárás miatt végül „csupán” 750 km-t és 34 órát kerekezett.


Ezen az amatőr felvételen két ismeretlen filmezte le egy autóból Zoltánt, amint egy edzésen Ojtozból ereszkedett be Bereck felé. A csávók ki vannak akadva, ki ez az őrült, aki 80-nal hajt országúton biciklivel… egy darabig követik, majd megelőzik

Mindenképp meg akarta még próbálni az 1000 km-t, s akkor vetette föl Kézdivásárhely polgármestere, Rácz Károly, hogy akkor már érdemes volna bejegyzett rekordkísérletként nekifutni a dolognak. Még nem lehetett tudni, született-e a világon hasonló feljegyzett teljesítmény; a World Record Academy-vel Papp Zoltán barátja, Bíró András vette fel a kapcsolatot és kezdtek egyeztetni a részletekről.

Mivel nem másnak a rekordját akarja megdönteni, hanem ő maga állít fel világcsúcsot, Papp Zoltán írta meg a saját kísérletét is keretek közé állító szabályzatot. Ennek értelmében 1000 km-t kell megtenni maximum 48 órán belül, amiből összesen 3 órát lehet pihenni. „Szeretném rövidebb idő alatt megtenni, 40 óra alatt, ha sikerül” – tette hozzá. Ehhez kb 22-23 km/órás átlagsebességet kell tartania, ami első látásra nem tűnik soknak, ám hosszúban, főleg a vége felé, amikor az út második felében felfelé kell tekerni, és a fáradtság is közbeszól, kemény dió. Ami még akadály lehet ismét, az időjárás, eső, tűző nap vagy éppen ellenszél – de ezekre fel kell készülni bármikor, szögezi le Zoltán. Közbejöhet egy izomgörcs is, amit néhány perces pihenéssel ki lehet „kezelni”.

Papp Zoltán és csapata tavaly és tavalyelőtt megnyerte a Székelyföldi Kerékpáros Körversenyt amatőr kategóriában. Idén már nem versenyzett akkora erőbedobással, mert készült a 48 órás projektre. A körverseny idején az útvonalat részben lezárják, a gépkocsikat a rendőrség félreállítja, a mezőny előtt villogva rendőrautó halad – Zoltán nem igényelt a saját projektjéhez ilyen „extrákat”. Természetesen minden megyében, amelyen áthalad, a rendőrség tud róla, sőt az egyik rendőrfőnök, aki ugyancsak amatőr kerékpáros, felajánlotta, hogy két megyén keresztül kísérni fogja. Ugyanígy még jelezték néhányan, hogy a körzetükben elkísérik, nem feltétlenül hivatali kötelességből, hanem támogatóként – „ez nagyon sokat számít, plusz ambíciót ad, hogy sikerüljön”, mondja Zoltán.

Még 9 nap van hátra a rekordkísérletig; addig is igyekszik napi rendszerességgel edzeni. Kedvenc körútja a Kézdivásárhely-Sepsiszentgyörgy-Csíkkozmás-Kézdivásárhely szakasz, ez 124 km. Van, amikor kétszer vagy háromszor is bejárja ezt a kört, az már egy teljes napi kiadós edzés. Hétköznap rövidebb edzéseket végez, 80-100 km-t kerekezik naponta – ha a munkahelyi program engedi, mert van, amikor maradni kell a gyárban túlórázni. Ilyenkor lebiciklizik Kökösig, vissza Szentgyörgy felé Szotyornál, majd Kézdivásárhelyre.

Mountain bike-versenyeken is vett már részt, de jobban bejött neki az országúti tempó. Egyébként természetimádó, szeret erdőben is kerekezni, de nem versenyszerűen: annak úgy van értelme, hogy ha valahol valami megtetszik, egy szikla, egy természeti látványosság, meg lehessen állni és megnézni.

Nem veszélyes országúton biciklizni? Zoltán szerint meg kell szokni, ha már bicikliutak nincsenek… Mondhatni napirenden vannak a balesetveszélyes helyzetek, a konfliktusok autósokkal, de hát neki sem érdeke, hogy bajba sodorjon egy kerékpárost, bizonyos szinten mindenki vigyáz a másikra, próbálja betartani a szabályokat – véli.

Az edzés a rekordkísérletre az utóbbi hónapokban eléggé lekötötte, de a családjával is szívesen bringázik, és nem akarja teljesen feladni a velük töltött időt még az edzések kedvéért sem. Mindenben mellette állnak, ők a lelki támogatói. Néha hétvégenként kikerekeznek a néhány kilométerre lévő Sárfalvára a szülői házba, kertészkednek, napoznak, lazítanak.

Egy 40 éves bringást már nem fogadnának be egy profi csapatba – magyarázza Zoltán, amikor arról kérdezem, nem tudna-e megélni a kerékpározásból. „Inkább fiatal tehetségeket keresnek. Én túl későn kezdtem. Legalább 20 évvel hamarabb kellett volna, és akkor lehet, el tudnám mondani, hogy megélek belőle” – nevet. Csapatban kerekezni egyébként is más műfaj. A magányos bringás, aki voltaképpen saját teljesítményének határait feszegeti, tartja magát a saját ritmusához, és ebbe belefér, hogy néha nem hajt tovább, hanem lassít. Egy csapatversenynél ezt nem lehet megcsinálni; mikor a leginkább megszusszannál, akkor kell a leginkább belehúzni, hogy ne veszítsd el a mezőnyt.

Zoltán ezer kilométere a kitartásról szól. 48 órán keresztül nem alszik majd, az a 3 óra megállás is inkább technikai problémák miatti 5 perces szüneteket jelent, egy gumidefekt, forgalmi dugó bármikor közbejöhet. Nincs semmiféle különleges étrend, amit betart. Mindenevő, és vékony testalkata ellenére állítja: jókora mennyiségeket képes felfalni. Táplálékkiegészítőket és energizálókat is fogyaszt. A cigizést igyekszik minimálisra csökkenteni, amióta készül – a napi 10-15 szál helyett megelégszik 2-3 szállal. „Remélem, ha túlleszek a kísérleten, sikerül teljesen leszoknom” – mosolyog.

Edzésekre nem visz magával hátizsákot sem, csak egy-két 7.5 decis vizespalackot. Ha kifogy, az út szélén bárokban, vendéglőkben, pihenőhelyeknél tölti fel. „Szoktam még vinni tasakos energizáló port, ami a kiizzadt, elhasznált ásványi anyagokat pótolja. A vízben feloldódik, s azzal megyek még néhány tucat km-t.”

Egy héttel az indulás előtt teljesen abbahagyja az edzést, és csak pihen, feltöltődik. Rövidebb távú, lassabb tempójú kerekezést végez majd, épp hogy a ritmusból ne essen ki. Szerencsére szabadságon lesz abban az időszakban.

Zoltán soha nem gondolta, hogy egy lépésre áll egy világrekord felállításától; de ha valóban sikerül is, az nem valaminek a vége, hiszen vannak további tervei. Az álma: részt venni a Race Across America versenyen. 5200 km, amit 9-12 nap alatt teljesítenek a résztvevők. Nem népes a mezőny, 20-30 résztvevő szokott versenyezni. „Ez pénzkérdés dolga, nem tudom, valaha, valamikor eljutok-e idáig. De következő célként ezt tűzném ki” – mosolyog.

Aki szeretné támogatni a világrekord-kísérletet jelenlétével, biztatásával, jöjjön el augusztus 27-én Kézdivásárhelyre. Papp Zoltán este, 18 órakor indul, kísérőautóval, amelyben támogatói és barátai ülnek. A projekt szponzorai: Sekler Bikers kerékpáros szakosztály (KSE), Kerékvár üzlet Csíkszereda, illetve a kézdivásárhelyi önkormányzat.

Címkék: , , , , ,

5 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Tamas
  Közzétéve: 18.8.2010, 9:04 am

  Ha mar erdekel valakit ez a tema, esetleg karoljatok fel a kovetkezo ket sracot, akik 1,5 evre mentek el biciklizni Europaba kb. 30000 km tavolsagot megtenni. Jelenleg Nemetorszagban tekernek eszak fele. Mindent bele, fiuk! Lelekben en is veletek tekerek.
  http://ontheroad.blog.hu/

 2. A hozzászólás szerzője: Zoli
  Közzétéve: 18.8.2010, 10:17 am

  Gratulalok a kiemelkedo teljesitmenyehez.
  Csodaltam, ahogy kozel 70 km/h-s sebesseggel szaguldott az uton!
  Mindent bele, kitartast az 1020 kmhez!

 3. A hozzászólás szerzője: Otmar
  Közzétéve: 24.8.2010, 4:55 pm

  Extraordinar. Am citit cu google translate si a meritat efortul de a intelege articolul. Felicitari si nu pot decat sa ma bucur ca exista oameni atat de dedicati. Tot inainte!

 4. A hozzászólás szerzője: Go, Zoli, go! Útban a világrekord felé » Think Outside The Box
  Közzétéve: 28.8.2010, 11:59 am

  […] péntek este 18.25-kor Kézdivásárhelyről Papp Zoltán amatőr biciklis, aki világrekordot szeretne felállítani: 1020 km-t tenne meg 48 óra alatt. 10.41 perckor éppen […]

 5. A hozzászólás szerzője: kiss róbert
  Közzétéve: 12.2.2011, 9:02 pm

  én is gratulálni szeretnék és szeretném megkérdezni ha tudja valaki hol lehet jelentkezni ilyen tipusu rekordkisérletre

Szólj hozzá!