Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.2.2015

Elfogadták az új erdészeti kerettörvényt, sok pozitív hozadéka lehet

korodi

Több éves folyamat zárult le, amikor ma délután a parlamentben elfogadták az új erdészeti kerettörvényt – jelentette be Korodi Attila képviselő, volt környezetvédelmi miniszter Facebook-oldalán.

A TOTB megkeresésére Korodi elmondta, több fontos újítást is tartalmaz a törvény, legfontosabbnak a kínai rönkexport visszaszorítását, valamint azon erdők védelmét tartja, amelyek eddig azért álltak őrizetlenül, mert a kistulajdonosokat az állam kötelezte, hogy erdészeti üzemtervet dolgoztassanak ki rájuk más tulajdonosokkal összetársulva.

„Szerintem ezek a legfontosabbak, emellett azonban még rengeteg jó dolog van a törvényben, például megszűntek azok a kiskapuk, amelyek segítségével újra lehetett íratni az erdészeti üzemterveket a tíz éves kereten belül, ez szerintem egy olyan előrelépés, amit, ha jó kormányhatározatok követnek a végrehajtás terén, akkor az erdőradar-rendszerrel kimozdulunk az eddigi állapotokból, és reális erdőgazdálkodás, erdővédelem valósulhat meg a jövőben” – nyilatkozta Korodi.

A kerettörvény egyik passzusa a kitermelhető összes famennyiség csupán 30 százalékát engedélyezi kivágásra, ha ezt a mennyiséget egy kereskedelmi társaság túllépi, nem vásárolhat fel több fát az országban. Ez leginkább az olyan mamutvállalkozásokat érinti, mint a Schweighofer, a Kronospan, az Egger.

Korodi a TOTB által tavaly novemberben szervezett kerekasztal-beszélgetésen elmondta: „azt szeretnénk elérni a kerettörvénnyel, hogy csak az kereskedhessen rönkfával, aki a kitermelt famennyiség legalább negyven százalékát helyben feldolgozza”

Címkék: ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!